UN zahtijeva prekid zračnih udara i otvaranje turskih granica

Voditelj za UN-ove humanitarne operacije Stephen O’Brien zatražio je u utorak od Rusije da prekine bombardiranje Alepa u kojem bi stotine tisuća civila mogle ostati bez hrane, a od Turske da otvori svoju granicu izbjeglicama koji bježe iz toga grada.

“Prioritet i najbolji humanitarni odgovor je da bombardiranje prestane i da se granica otvori kako bi se propustili ljudi i hrana” za civile u okolici Alepa, rekao je novinarima O’Brien. “Sva bombardiranja moraju prestati”. Stotine tisuća civila mogle bi ostati bez hrane ako vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada potpuno opkoli dijelove Alepa koje nadziru pbunjenici, rekao je UN i upozorio da prijeti novi izbjeglički egzodus.

Sirijske snage potpomognute zračnim udarima svoje saveznice Rusije počele su veliku ofenzivu na Alep, drugi najveći grad u Siriji koji je godinama podijeljen između vladinih snaga i pobunjenika. Usprkos pozivima međunarodne zajednice Ankara drži zatvorenim granični prijelaz Oncupinar, jedini pristupačan prijelaz između sjevera pokrajine Alepa i Turske.

Broj blokiranih civila u jednom trenutku je iznosio 35.000, ali se broj mijenja jer su neki odustali od prolaska kroz Tursku i uputili se prema Idlibu, jugozapadno od Alepa, dodao je O’Brien. “U pokretu je velik broj ljudi”.

Odgovarajući na pitanje o nedavnom bombardiranju sirijske bolnice u kojoj pomažu Liječnici bez granica, Stephen O’Brien je “osudio sve napade i zračne udare na medicinske objekte i na medicinsko osoblje”. Oko 177 bolnica je razoreno i gotovo 700 medicinskih radnika poginulo od početka rata u Siriji 2011., procijenila je krajem siječnja sirijska humanitarna organi

You may also like

0 comments