UN: U Madaji traje humanitarna kriza

Pet osoba umrlo je od gladi prošli tjedan u sirijskom opkoljenom gradu Madaji u kojem se zbog višemjesečne nestašice hrane jedan keks prodaje za 15 dolara, a kilogram mlijeka u prahu za bebe 313 dolara, usprkos dopremi dviju hitnih pošiljaka pomoći, upozorio je u ponedjeljak UN.

“Od 11. siječnja, usprkos pruženoj pomoći, u Madaji je od teške i akutne pothranjenosti umrlo pet osoba”, piše u izvješću UN-a. Lokalno humanitarno osoblje zabilježilo je 32 smrtna slučaja zbog gladi tijekom proteklog mjeseca. Prošli tjedan su u grad s 42.000 stanovnika stigla dva konvoja pomoći, što je prva humanitarna pomoć Madaji od srpnja prošle godine, od kada je grad pod opsadom snaga predsjednika Bašara al-Asada.

Prema izvješću UN-a, deseci ljudi trebaju hitnu liječničku brigu izvan Madaje da bi preživjeli, no humanitarni djelatnici i sirijski Crveni polumjesec uspjeli su evakuirati tek 10 ljudi. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon optužio je prošli mjesec sirijske zaraćene strane, a posebice vladu predsjednika Bašara al-Asada, da čine “okrutnosti” i osudio izgladnjivanje kao oružje rata u skoro petogodišnjem sukobu. UN tvrdi da se u 15 opkoljenih gradova diljem Sirije u klopci nalazi oko 450.000 ljudi.

You may also like

0 comments