UN: U Burundiju grupna silovanja i masovne grobnice

Ujedinjeni narodi (UN) prikupili su dokumentaciju o slučajevima grupnog silovanja žena koje su počinili pripadnici burundskih snaga sigurnosti tijekom pretresa domova pristaša oporbe i čuli svjedočenja o masovnim grobnicama, izjavila je u petak šefica UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad al Husein.

Nasilje se u Burundiju dodatno pogoršalo nakon što se predsjednik Pierre Nkurunziza odlučio kandidirati za treći mandat, što je odluka koju su njegovi protivnici proglasili nezakonitom, i nakon što je uspio pobijediti na spornim izborima u srpnju prošle godine. Nakon njegova reizbora u nasilju je poginulo najmanje 439 ljudi, a 200.000 je pobjeglo.

Zapad i afričke zemlje se pribojavaju da bi kriza između suprotstavljenih političkih tabora mogla prerasti u ponovni etnički oružani sukob. Tijekom 12-godišnjeg građanskog rata koji je okončan 2005., vojska predvođena manjinskim Tutsijima i pobunjeničke skupine većinskog naroda Hutua vodile su krvave bitke. “Napadi 11. prosinca na tri vojna logora i odgovor koji je uslijedio nesmiljenim kršenjem ljudskih prava pokrenuli su nove i iznimno uznemirujuće obrasce nasilja”, kazala je Zeid i upozorila da kriza sve više poprima etničku dimenziju.

Istaknula je da su pripadnici policije, vojske i paravojne milicije Imbonerakure prilikom pretresa kuća silovali i grupno silovali žene koje su posvjedočile da plaćaju cijenu jer su pripadnice naroda Tutsija. UN, koji je prikupio dokumentaciju o tim zločinima, također analizira satelitske snimke navodnih masovnih grobnica oko Bujumbure.

You may also like

0 comments