UN traži da se obustavi prebacivanje migranata u Mađarsku

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (HCR) zatražio je u ponedjeljak od Europske unije da obustavi transfere tražitelja azila u Mađarsku, gdje je  na snagu krajem ožujka stupio zakon koji predviđa sustavno zatvaranje migranata.

Tim novim zakonom “se samo pogoršava situacija tražitelja azila u Mađarskoj, koja duboko zabrinjava UNHCR”, rekao je visoki povjerenik Talijan Filippo Grandi u priopćenju, referirajući se na izvješća o nasilju nad migrantima. “Zahtijevam od svih država da obustave svako prebacivanje tražitelja azila u tu zemlju sve dok mađarske vlasti ne usklade svoje politike i procedure s europskim i međunarodnim pravom”, dodao je.

Europski Dublinski sporazum odgovornost za azilante i migrante prebacuje na državu ulaska u EU u kojoj je migrant registriran. Krajem ožujka mađarski je premijer Viktor Orban naredio zadržavanje migranata u prihvatnim centrima na granici.

Nakon što je mjera stupila na snagu 28. ožujka, tražitelji azila su zadržani “na granici u kontejnerima okruženim visokim ogradama bodljikave žice tijekom cijelog trajanja procedure” s odobravanjem ili odbacivanjem azila, upozorava UNHCR.

Prema UN-ovoj agenciji od 7. travnja tamo je zadržano 110 osoba, među kojima i djeca, od kojih je četvero bez pratnje. “Iako smo primijetili nedavne napore vlasti u borbi protiv policijskog nasilja, i dalje smo zabrinuti vrlo uznemiravajućim izvješćima o teškim incidentima i lošem postupanju i nasilju… prema migrantima koji stižu u Mađarsku”, naglasio je Grandi.

Mađarski predsjednik u srijedu dolazi u Hrvatsku

Mađarski predsjednik Janoš Ader doputovat će u srijedu u dvodnevni uzvratni službeni posjet Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, priopćio je u ponedjeljak Ured predsjednice.

Aderu će biti priređen svečani doček u srijedu u Uredu predsjednice Republike Hrvatske, a nakon tête-à-tête susreta dvoje predsjednika predviđen je bilateralni sastanak službenih izaslanstava Hrvatske i Mađarske.

Istoga dana, mađarski predsjednik održat će sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem te položiti vijenac na spomenik Glas hrvatske žrtve – Zid boli na Gradskom groblju Mirogoj. Drugog dana službenog posjeta, u četvrtak, predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Ader otvorit će  u Mađarskom Institutu u Zagrebu gostujuću izložbu u povodu obljetnice i proglašenja Godine svetoga Ladislava, stoji u priopćenju.

You may also like