Home Ekonomija UN snizio prognozu svjetskog gospodarstva

UN snizio prognozu svjetskog gospodarstva

by Agencije

Ujedinjeni narodi snizili su procjenu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini, ukazujući u prvom redu na slabija očekivanja za afrička gospodarstva, Zajednicu Nezavisnih Država (ZND) i Latinsku Ameriku.

U UN-u sada očekuju da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti 2,4 posto dok su prosincu ovogodišnji rast procijenili na 2,9 posto, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće “Svjetska ekonomska situacija i izgledi 2016”. To bi značilo da bi aktivnosti ove godine rasle istim tempom kao i u 2015. “I izgledi za svjetsko gospodarstvo u 2017. godini ostaju znatno ispod trendova iz predkriznog razdoblja, pri čemu dugoročni potencijal svjetskog gospodarstva pritišću produljeni period sporog rasta produktivnosti i slaba ulaganja”, navodi se u izvješću.

Kao najveći uteg za rast izdvajaju slabu potražnju u razvijenim gospodarstvima i niske cijene nafte, te sve izraženije fiskalne i neravnoteže u bilanci plaćanja i politiku štednje u zemljama-izvoznicima roba. Ostali negativni faktori uključuju “ozbiljne šokove povezane s vremenskim prilikama, političke izazove i veliki odljev kapitala u mnogim regijama u razvoju”.

Za područje ZND-a autori izvješća u ovoj godini predviđaju vjerojatan pad aktivnosti u Azerbajdžanu, Kazahstanu i Rusiji, izdvajajući međunarodne sankcije među ključnim negativnim faktorima za rusko gospodarstvo.

Drugi je važan faktor činjenica da je Brazil zaglibio u recesiji dubljoj nego što se očekivalo, upozoravaju iz UN-a. Kao potencijalni rizik izdvajaju i zabrinutost zbog predstojećeg britanskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji.

Related Posts