UN skuplja 9 milijardi eura za Siriju

Britanski premijer David Cameron pozvao je na “novi pristup” kako bi se pomoglo milijunima ljudi zahvaćenih ratom u Siriji, dok su se čelnici 70 država okupili u Londonu na konferenciji kojoj je cilj financijski pomoći toj ratom razorenoj zemlji.

Velika Britanija i suorganizatori konferencije – Njemačka, Norveška, Kuvajt i UN nadaju se da će sudionici obećati devet milijardi dolara za Siriju i još 4,4 milijarde za izbjeglice u susjednim zemljama. Cameron je obećao dati još najmanje 1,76 milijarda dolara za pomoć regiji i Siriji. “No današnja konferencija je više nego sam novac. Naš novi pristup korištenja novca za izgradnju stabilnosti, stvaranje novih radnih mjesta i za školovanje može promijeniti regiju i stvoriti novi model pružanja humanitarne pomoći”, istaknuo je. “Moramo dati nadu ljudima kako ne bi riskirali svoje živote i mislili da je jedini izlaz opasan put u Europu”, dodao je Cameron.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će Belin do 2016. izdvojiti za Siriju 2,56 milijardi dolara, od čega samo ove godine 1,1 milijardu. Sve zainteresirane strane odgovorne su za prekid vatre u Siriji, ali je najodgovorniji režim predsjednika Bašara al-Asada, rekla je Merkel. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je da “iznenadno jačanje” vojnih aktivnosti i nemogućnost dostave humanitarne pomoći podrivaju mirovne pregovore u Ženevi. “Sve sukobljene strane krše ljudska prava na šokantan i izopačen način”, istaknuo je. “Ova situacija nije održiva..Moramo prekinuti blokadu i dostaviti ljudima hranu”. “Nema vojnog rješenja. Samo politički dijalog, uključiv politički dijalog, spasit će sirijski narod od nedopustive patnje”, naglasio je Ban.

No, humanitarne agencije i udruge za zaštitu ljudskih prava imaju drugačije prioritete u odnosu na zemlje domaćine te upozoravaju da sam novac neće riješiti probleme s kojima su suočeni milijuni Sirijaca. “Zemlje primateljice u kojima izbjeglice čine četvrtinu stanovništva trebaju puno veću pomoć donatora, no taj novac neće pomoći Sirijcima koje su okrutne politike uvukle u zatvoreni krug uništenja”, rekao je Bill Frelick, direktor Human Rights Watch-a. “Ova konferencija mora iznijedriti novi plan za sirijske izbjeglice, uz poštivanje njihovih ljudskih prava kao glavni prioritet”, istaknuo je.

Američki državni tajnik John Kerry je zatražio od ruskog kolege Sergeja Lavrova da obustavi bombardiranja oporbenih snaga u Siriji, jasno optuživši Rusiju da je sabotirala mirovne pregovore u Ženevi. “Rusija kao i sve druge strane ima odgovornost poštivati rezoluciju UN-a” koja poziva na trenutni prekid vatre u Siriji kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći, rekao je Kerry novinarima. Agencije UN-a procjenjuju potrebe za Siriju za ovu godinu na nešto manje od osam milijardi dolara, a još 1,2 milijardi dolara traže susjedne zemlje kako bi se mogle suočiti s posljedicama sirijske krize. Europska unija je najavila da će na konferenciji obećati oko dvije milijarde eura svježe pomoći, od čega će dobar dio otići za potporu sirijskim izbjeglicama u okolnim zemljama. Dužnosnici EU-a ističu da je od izbijanja sukoba u Siriji prije pet godina Unija za pomoć Sirijcima izdvojila oko pet milijardi eura.

0 comments