UN: Sirijska oporba suspendirala pregovore

Posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura u ponedjeljak je priopćio da vodeća sirijska oporba neće više sudjelovati u mirovnim pregovorima u sjedištu UN-a u Ženevi u znak prosvjeda protiv pogoršavanja stanja na terenu, ali da će ostati u tom švicarskom gradu na neformalnim razgovorima.

De Mistura je kazao kako je jaz između Visokog odbora za pregovore (HNC) i sirijske vlade i dalje “velik”, mada obje strane govore o političkoj tranziciji. “U petak ćemo, nakon što smo saznali stajališta svih uključenih strana, razmotriti sve što je do sada postignuto i tada odlučiti kako i kada krenuti naprijed u vezi nastavka niza rasprava kako bi se usredotočili na političku tranziciju”, kazao je de Mistura.

Ranije je HNC optužio UN za pristranost u korist predsjednika Bashara al-Assada, navodeći također da su pobunjeničke skupine pokrenule novu ofenzivu na vladine snage.

Oporbeni koordinator na pregovorima u Ženevi Riad Hijab je ranije izjavio da je neprihvatljivo nastaviti pregovore ukoliko vlada i njezini saveznici i dalje nastavljaju s opsadama i bombardiranjima civilnih područja. “HNC smatra da bi nastavak pregovora u danim uvjetima samo povećao patnje našeg naroda. Odluka je da se pregovori odgode, a ne suspendiraju ili da se povučemo. To je prilika za primjenu rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a i da se odgovori na glavno pitanje u vezi formiranja vladajućeg tijela u zemlji u kojem nema uloge za Bashara al-Assada”, stoji u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Obje strane optužuju jedna drugu za kršenje dogovora o primirju postignutog 27. veljače, a u koji nije uključena Islamska država (IS), kao ni Fronta Nusra, ogranak al Qaede.

You may also like