Home Geopolitika UN objavio izviješće o zračnom napadu na humanitarni konvoj

UN objavio izviješće o zračnom napadu na humanitarni konvoj

by Agencije

Smrtonosni napad na humanitarni konvoj u Siriji u rujnu bio je zračni napad, no ne može se tvrditi da je bio “hotimičan” niti koja je strana za njega odgovorna, navodi se u izvješću koje je UN objavio u srijedu.

Najmanje je 10 osoba ubijeno, a 22 ozlijeđeno u napadu 19. rujna na konvoj UN-a i sirijskog Crvenog polumjeseca kod Urema al-Kubre blizu Alepa, pri čemu je uništeno 17 kamiona. “Istražitelji su utvrdili da je to bio zračni napad no ne mogu identificirati počinitelja ili počinitelje”, stoji u izvješću glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona pripremljenog za Vijeće sigurnosti UN-a.

Međutim, napad su mogli izvesti samo sirijski ili ruski avioni i koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, ali ne i pobunjeničke snage, piše UN. Dodaje da je “malo vjerojatno” da je za napad odgovorna koalicija na čelu sa SAD-om.

Nema dokaza da je to “bio hotimičan napad na humanitarne ciljeve”, stoji u izvješću. Američki dužnosnici optužili su ruske zračne snage za napad, no Moskva je to odbacila i ustvrdila da je američka bespilotna letjelica u to vrijeme bila u području napada.

Related Posts