UN: Jemenu trebaju tri milijarde dolara

 UN je zatražio u utorak od donatora gotovo tri milijarde dolara za pomoć približno 13 milijuna osoba u Jemenu, opustošenom ratom.
“U Jemenu je trenutno najgora humanitarna kriza u svijetu”, kazao je u utorak u Ženevi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres govoreći o “katastrofalnom” stanju.

Objasnio je da je UN-u potrebno za svoje hitne programe u toj zemlji 2,96 milijardi dolara (2,4 milijardi eura) za ovu godinu jer “možemo i moramo izbjeći da se ovo stanje ne pretvori u dugoročnu tragediju”.

Prošle godine je apel za Jemen iznosio 2,5 milijardi dolara a donacijama je zajamčeno 73 posto te svote. No, potrebe su porasle u toj zemlji opustošenoj ratom koji od 2015. suprotstavlja koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom i Hute, koje podržava Iran, a koji kontroliraju glavni grad.

Po UN-u 8,4 milijuna osoba na rubu je gladi u Jemenu čije stanovništvo ovisi u velikom dijelu od uvezene hrane. Saudijska Arabija i njezini saveznici blokirali su prošle godine pristupe zemlji kopnom, morem i zrakom, nakon raketnog napada Huta koji je zaustavljen prije nego je raketa dosegla Rijad. Blokada je ublažena ali restrikcije vezane uz isporuku ostaju.

“Nužno je da humanitarci mogu doprijeti do osoba kojima je najviše potrebna pomoć, bezuvjetno”, kazao je šef UN-a. “Luke moraju ostati otvorene za humanitarnu i trgovinsku isporuku hrane, lijekova i goriva”. Približno 10.000 Jemenaca ubijeno je a 53.000 ranjeno od početka saudijske intervencije u Jemenu.

You may also like

0 comments