Home Geopolitika UN dobio četiri tisuće vojnika za misiju u Južnom Sudanu

UN dobio četiri tisuće vojnika za misiju u Južnom Sudanu

by Agencije

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u petak je odobrilo raspoređivanje 4000 vojnika iz regije u UN-ovu mirovnu misiju u Južnom Sudanu te je zaprijetilo vladi te zemlje embargom na oružje ne bude li surađivala.

Rezolucijom je tako proširen mandat postojeće misije UNMISS u ratom rastrganom Južnom Sudanu nakon što su novi sukobi s najmanje 300 ubijenih izbili početkom srpnja kada je zemlja obilježavala petu godišnjicu proglašenja neovisnosti od Sudana.

Najviše vojnika u novu misiju dat će Etiopija, Kenija i Ruanda i njihov će mandat biti da osiguraju sigurno i slobodno kretanje oko glavnoga grada Jube, štite zračnu luku i ključna postrojenja te zaustave napade na civile i pripadnike mirovnih snaga.

Zasad je u sklopu misije UNMISS-a raspoređeno 13.500 ljudi. Rezolucijom se Južnom Sudanu ne nameće embargo na oružje, iako je nekoliko članica Vijeća sigurnosti zagovaralo takvu mjeru.

Vijeće je, međutim, zaprijetilo da će uvesti embargo na oružje, ali i druge sankcije, ako vlada Južnog Sudana bude priječila slobodno raspoređivanje nove snage

Related Posts