Umro “računovođa” nacističkog sabirnog logora

Bivši SS-ovac Oskar Groening, poznat kao “računovođa iz Auschwitza”, umro je u 96. godini, objavili su mediji u utorak, pozivajući se na njegovog odvjetnika.
Glasnogovornik Državnog odvjetništva Hanovera Oliver Eisenhauer je rekao da ga je odvjetnik informirao o smrti Groeninga koji je 2015. osuđen na četiri godine zatvora zbog sudjelovanja u smrti 300.000 Židova. Informaciju o njegovoj smrti nije mogao službeno potvrditi.

“Jedino imamo pismo njegovog odvjetnika u kojem piše da je Groening umro”, rekao je Eisenhaur i objasnio da još nema smrtovnicu koju pravosudne vlasti trebaju uputiti gradskoj upravi, što bi moglo potrajati danima.

Njemački regionalni dnevnik Allgemeine Zeitung i državni radio-tv kanal NDR objavili su da je Groening umro. Prema tjednom listu Der Spiegel bivši SS-ovac je umro u petak u bolnici.

Oskar Groening je među posljednjim bivšim nacistima koji je odgovarao za svoja djela na sudovima, više od 70 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Tijekom procesa se ispričao i spomenuo “moralnu pogrešku”. Krajem 2017. njemačko pravosuđe je naredio njegovo zatočenje, ali on je svim sredstvima izbjegavao odlazak u zatvor, napisao je i molbu za pomilovanje. U vrijeme smrti je bio u bolnici i nije počeo izdržavati kaznu.

You may also like

0 comments