Home Regija Umro Ljubiša Beara, osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici

Umro Ljubiša Beara, osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici

by Marijan Opacak

Haaški osuđenik za ratne zločine u Bosni i Hercegovini Ljubiša Beara umro je u zatvoru u Njemačkoj gdje je izdržavao kaznu doživotnog zatvora koja mu je izrečena zbog sudjelovanja u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, obavjeli su u petak mediji u BiH.

Elektronički mediji u Republici Srpskoj kao izvor ove informacije naveli su udrugu bivših pripadnika vojske bosanskih Srba (BORS).

Beara je preminuo u zatvoru u Berlinu. Njemu je 2015. godine izrečena pravomoćna presuda kojom je proglašen krivim za organiziranje i planiranje genocida u Srebrenici gdje je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Beara je rođen 1939. u Sarajevu. U svibnju 1992. imenovan je za načelnika sigurnosti glavnog stožera vojske RS i bio je smatran za jednog od najbližih suradnika njegova zapovjednika Ratka Mladića.

Na toj je dužnosti u činu pukovnika bio i u vrijeme pada srebreničke enklave u srpnju 1995. godine gdje su nakon ulaska vojske bosanskih Srba počinjena masovna pogubljenja zarobljenih Bošnjaka koja su presudama ICTY-a okvalificirana kao genocid.

Zajedno s Bearom zbog ovog zločina i također na kaznu doživotnog zatvora osuđen je Vujadin Popović.

(Agencije)

Related Posts