Umro je Milan Bandić, tko će preuzeti njegove birače

Analitičari

Jutros u Mreži Prvog na HRT-u gostuje politolog Berto Šalaj. Govorio je o Milanu Bandiću i njegovoj ostavštini. “Ja bih na nekoj ljudskoj razini rekao da mi je žao da je Milan Bandić otišao prerano, za današnje standarde puno prerano. I sigurno je to veliki šok i gubitak za njegovu obitelj i suradnike…

Milan Bandić je bio zaista jedna osebujna politička figura i mislim i ocjena njegovog političkog djelovanja neće biti jednoznačna. Po mom sudu i ne može biti. Radi se o 20 godina. Neki mlađi Zagrepčani ne mogu zamisliti Zagreb bez Bandića na čelu. Kada pobjeđujete na slobodnoim izborima 20 godina, nemoguće je da sve radite loše i krivo. Sigurno je neke stvari radio dobro.

Čak mu i najveći oponenti priznaju da određen socijane politike koje je razvijao za najsiromašnije dijelove grada Zagreba su bile dobre. S druge strane bilo je jako puno loših stvari.

I za mene osobno je njegova politička ostavština puno više negativna nego pozitivna. Prije svega Bandić je inaugurirao jedan model upravljanja Zagrebom koji je po mom sudu jako loš i čije posljedice ćemo osjećati. To nije bio model utemeljen na nekoj dugoročnoj viziji razvoja Grada Zagreba i onda na temelju toga izvedenih javnih politika u segmentima kao što su: zbrinjavanje otpada, prometna politika i druge važne za život građana.

On je odluke donosio ad hoc. Odluke i svoje pobjede je ostvarivao na temelju svoje klijentelističke mreže. Odnosa patrona i klijenta gdje on drugima dodijeljivao usluge, a za uzvrat su oni njemu davali lojalnost. Problem takvog načina upravljanja, i to je drugi veliki minus, što su te klijentelističke mreže vuijek na rubu zakona. I vidjeli smo da su protiv Bandića podignute brojne kaznene prijave, imamo i neke pravomoćne optužnice”, rekao je prof Šalaj za HRT.

HDZ-ovom kandidatu sada se otvara prostor da nešto napravi, no Krešimir Macan ističe kako je stvar kampanje, što pak, kako kaže, kandidati koji pretendiraju za mjesto gradonačelnika Zagreba ne razumiju. Naime, nitko ne zna za njih, osim za Tomislava Tomaševića, pojašnjava.


“I Filipović ima problem, možda je kvalitetan materijal, ali nitko ne zna za njega. Bandić je imao utvrde u Sesvetama i Dubravi, no znaju li uopće te četvrti da su se ovi kandidati kandidirali na izborima? Najveći izazov je ta vidljivost. Ako uđe Miroslav Škoro, jedini je uz Tomaševića koji je instant prepoznatljiv”, pojasnio je komunikacijski stručnjak.

Vjeruje da će HDZ ostati uz svog kandidata. Što se tiče glasova Bandićevih glasača, Macan pojašnjava da oni kandidati koji dobro odrade kampanju mogu steći prepoznatljivost u Bandićevim utvrdama – na istoku Zagreba, i imaju šanse dobiti dio glasova. “Postoji mogućnost i da njegovi ne izađu na izbore”, dodao je.

Smatra kako je dobro što SDP ide s novim imenom.“Joško Klisović može vratiti dio SDP-ovih glasača. Prilika mu je da konsolidira SDP-ove birače. Velike stranke imaju prilike dići svoje organizacije, ali tu ne vidim prostora za Bandićevu stranku. Njihovi glasovi će se rasporediti, prije svega, na dvije velike stranke. Pa imamo još Možemo, a ovisi i tko će ići na desnici iz Domovinskog pokreta. Veća je gužva trenutno na desnici. Na ljevici su dva profilirana kandidata”, prokomentirao je.

Kad je u pitanju glavna tema kampanje, kaže da nije bitan program nego liderstvo koje će pokazati pojedinci. “Što je Tomašević sada kad mu je nesta antipod? Kandidati moraju naći svoj smjer, svoj identitet. Trebaju reći što i kako misle za Zagreb, ali osobnost će biti presudna – kome će ljudi povjerovati da on to može i ostvariti.

HDZ je dosad bio u sjeni Milana Bandića, Možemo! se prigovara da su aktivisti… Puno je elemenata, ali prije svega će odlučivati osobnost i smjer u kojem žele voditi Zagreb”, rekao je.

Desni kandidati mogli bi dobiti Bandićeve dijelove, smatra. “Po meni HDZ tu imamo izazov dići infrastrukturu i predstaviti svog kandidata. Domovinski pokret i Most u ovom trenutku tamo će lakše doći do glasova. Ponovit ću – borimo se za neodlučne, one koji će eventualno ostati doma, a trenutno tu prednost imaju kandidati desnice”, rekao je.

Škoro bi prije nego ostali povukao dio Bandićevih glasača, smatra komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

Ipak, od gradonačelnika će, kaže, važniji biti sastav Gradske skupštine u kojoj neće biti lako sastaviti većinu kao što je to bilo dosad.

Iznenadnom smrću gradonačelnika Zagreba tijek kampanje za svibanjske lokalne izbore stubokom se promijenio, a karte se sada ponovno miješaju, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Mnogi sugovornici sa zagrebačke političke scene smatraju da će svi gradonačelnički kandidati morati mijenjati svoje planove i krenuti s potpuno novih startnih pozicija, pogotovo stoga što su redom kampanje temeljili na žestokoj kritici Milana Bandića, navodi dnevnik.

Zanimljivo će biti i na ljevici jer sada, kako neki tvrde, rastu šanse SDP-ovu kandidatu Jošku Klisoviću, ali i na dijelu političkog spektra od centra nadesno gdje više nema izraženog favorita.

Takva situacija mogla bi ići na ruku Bandićevu koalicijskom partneru HDZ-u kojemu će se nesumnjivo prikloniti dio njegovih birača. No, HDZ-u je problem njegov kandidat – široj zagrebačkoj javnosti nepoznati Davor Filipović, koji u svojim prvim javnim istupima i nije briljirao. HDZ-ovi izgledi, nakon Bandićeva odlaska, bili bi puno bolji da je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba, pristao na ponudu Andreja Plenkovića i prihvatio kandidaturu za gradonačelnika.

Ovako su se pojavile i spekulacije hoće li HDZ u novonastaloj situaciji možda i mijenjati svog kandidata. Nema sumnje da će Plenković učiniti sve da HDZ iskoristi priliku koja mu se neočekivano ukazala da ipak napravi dobar rezultat u Zagrebu. To znači da će maksimalno mobilizirati stranku, no za sada nema naznaka da bi mijenjao kandidata.

Ovo je potpuno nova situacija i novi izazov za sve, a posebno za HDZ – rekao je Jutarnjem listu jedan od sugovornika iz te stranke. Smatra da će se dio Bandićevih birača sada prikloniti njima.

“Ako HDZ bude dobro vodio kampanju, ako se šef stranke Andrej Plenković maksimalno angažira, onda nam se otvaraju velike šanse da budemo najjača lista na izborima za zastupnike Gradske skupštine, a da naš kandidat Davor Filipović uđe u drugi krug. Mislim da bi mu za to bilo dovoljno 20 posto glasova”, kaže ovaj HDZ-ovac. Dodaje kako su konzultacije u HDZ-u već počele, ali da za sada nitko ne spominje da bi mogli promijeniti svog kandidata, donosi Jutarnji list.

You may also like