UMRO IVAN MRAVAK, DUGO GODINA ČELNIK HEP-A

Zbog duge i teške bolesti svi su postupci protiv Mravka bili u prekidu. Suđenje za fiktivno zapošljavanje Rade Buljubašića skoro je završeno Ivan Mravak (64), dugogodišnji šef HEP-a i višestruki optuženik te osuđenik u brojnim postupcima koji su se vodili zbog izvlačenja novca iz HEP-a, nakon duge i teške bolesti, umro je 14. srpnja, piše Večernji list.
Njegovo zdravstveno stanje bilo je izuzetno teško zadnjih godina, pa su zbog toga u prekidu bili gotovo svi postupci koji se vode protiv njega. Jedan od takvih postupka je afera HEP – DIOKI, gdje su mu suoptuženici bili Ivo Sanader i Robert Ježić. Riječ je o predmetu u kojem je optužnica potvrđena u svibnju 2013., no spis se nije maknuo dalje od toga, upravo zbog zdravstvenih problema što Mravka, što Ježića, što Sanadera.

Zadnje ročište održano je prije koji mjesec, a nadležnoj sutkinji preostalo je samo da konstatira da joj se optuženici zbog problema sa zdravljem ne mogu pojaviti u sudnici. Sanader se tada oporavljao nakon operacije, Ježić se liječio u Švicarskoj, a Mravku je zdravlje bilo toliko narušeno da nije bio u mogućnosti ni doći na sud. Prema toj optužnici, Mravak se teretio da je 2008. i 2009. na Sanaderov poticaj pogodovao Ježićevoj Dioki grupi, kako bi joj HEP dao jeftiniju struju, a šteta je bila 3,8 milijuna kuna.

S obzirom na novonastalu situaciju, postupak će protiv Mravka biti obustavljen, a što će se dalje događati s Ježićem i Sanaderom, tek se treba vidjeti, s obzirom na to da je Mravak bio glavni svjedok tužiteljstva koji je teretio Sanadera. Obustavljen će, u odnosu na Mravka, biti i postupak u kojem se Mravak teretio za fiktivno zapošljavanje Rade Buljubašića u HEP-u, čime je država oštećena za oko 600.000 kuna. Tu je suđenje došlo do pred kraj, a onda je sve zakomplicirala Mravkova bolest i dodatno telekomunikacijsko vještačenje.

Mravak je bio optužen i u aferi HEP-TLM, u kojoj je šteta bilo oko 600 milijuna kuna, no ta optužnica nije potvrđena. Bio je osuđen na 18 mjeseci zatvora, temeljem nagodbe s USKOKom i kaznu je odslužio zbog optužbi da je iz HEP-a pokušao izvući dva milijuna eura te da je dobio i HDZ-u prenio 600.000 kuna. Prije no što je postao šef HEP-a umočen u brojne afere, Mravak je za vrijeme Domovinskog rata bio u Vukovaru gdje se brinuo da opkoljeni grad ima struju, a nakon pada Vukovara, bio je zarobljen te je mjesec dana proveo u logoru Stajićevo.

You may also like