Home Politika Umrla prva dama Crvenih Kmera bez osude

Umrla prva dama Crvenih Kmera bez osude

by admin

Ieng Thirith, šogorica kambodžanskog komunističkog diktatora Pola Pota, umrla je u subotu u 83. godini, gotovo pet godina nakon što je protiv nje podignuta optužnica za genocid i zločine protiv čovječnosti, priopćio je kambodžanski sud za ratne zločine, prenose agencije.

Bivša ministrica za socijalna pitanja za vrijeme režima Pola Pota od 1975. do 1979. godine, umrla je u starom uporištu Crvenih Kmera Pailinu na zapadu zemlje, navodi se u priopćenju suda.Ona je je bila udana za bivšeg ministra vanjskih poslova Crvenih Kmera Ienga Saryja, koji je umro 2013. Njezina sestra, Khieu Ponnary, bila je udana za Pola Pota, koji je umro 1998., prenosi Reuters.

Ieng Thirith bila je proglašena nesposobnom za suđenje zbog demencije. Pokušaj Crvenih Kmera da pretvore Kambodžu u agrarni komunistički raj donio je smrt četvrtini od ukupno oko osam milijuna stanovnika zemlje.

Milijuni ljudi prisiljeni su tijekom totalitarne diktature Pola Pota na rad na kolektivnim farmama, poznatima i kao “polja smrti”. Zbog teških uvjeta rada, nedovoljne zdravstvene skrbi i gladi, te masovnih pogubljenja političkih protivnika, tijekom vladavine Crvenih Kmera život je izgubilo oko dva milijuna ljudi.

Related Posts