Umjetna potražnja za poticanje VW-a?

Poticaji
Njemačka je u četvrtak predstavila velike poticaje za električne automobile i hibride pružajući Volkswagenu poticaj za proizvodnju električnih automobila, dok će se povećati porezi za sportska terenska vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Poticaji za kupce osobnih automobila, uključujući smanjenje PDV-a s 19 na 16 posto, uključeni su u stimulativni paket od 130 milijardi eura kojem je cilj ubrzati oporavak Njemačke od posljedica pandemije koronavirusa.

Osim povećanja visokog poreza na vozila koja emitiraju velike količine ugljičnog dioksida (CO2), što utječe na sportska terenska vozila, Njemačka je odobrila poticaj od 6.000 eura za električne automobile s akumulatorima čija je cijena manja od 40.000 eura.

To podiže poticaje za električne automobile na 9.000 eura, nakon što se uključi i subvencija proizvođača od 3.000 eura. Volkswagen donosi revoluciju: Umjesto da vi tražite mjesto punjenja vašeg električnog ljubimca, punjač traži vaš automobil! Ipak, prag od 40.000 eura znači da proizvođači luksuznih automobila poput BMW-a, Mercedesa, pa čak i Tesle, ne ispunjavaju uvjete za puni iznos.

U Njemačkoj su prošle godine električni automobili činili 1,8 posto registracija novih osobnih automobila, a dizelski i benzinski automobili 32 odnosno 59,2 posto. Hibridni automobili činili su 6,6 posto novih registracija.

Njemačka je priopćila kako će njen porez na motorna vozila biti izmijenjen. Od siječnja 2021. godine vlasnici automobili s emisijama višima od 95 grama CO2 po kilometru suočit će se s velikim porezima. Prosječne emisije novih automobila u prošloj godini u Njemačkoj su bile oko 150,9 grama C02 po kilometru.

You may also like

0 comments