Umirovljeni američki generali protiv odlaska ametičke vojske iz Afganistana

Trinaestorica američkih umirovljenih generala i veleposlanika zatražila su u petak od američkog predsjednika Baracka Obame da postrojbe u Afganistanu zadrži na postojećoj razini jer bi smanjenje moglo potkopati moral afganistanskih vojnika i poduprijeti talibane.

Američke vojne operacije u Afganistanu za vrijeme mandata Baracka Obame i njegovog prethodnika Georga Busha nadgledalo je 13 ljudi, među kojima su umirovljeni general i direktor CIA-e David Petraeus, te bivši visoki zapovjednici vojske SAD-a i veleposlanici u Afganistanu.

U otvorenom pismu Obami, objavljenom u časopisu The National Interest, umirovljeni vojni i diplomatski dužnosnici navode da će zadržavanje trenutne razine od 9800 vojnika vjerojatno donijeti pozitivne učinke u odnosu na izbjeglice, talibane, moral afganistanske vojske i naroda te gospodarstvo.

Nasuprot tome bivši dužnosnici uvjereni su da bi smanjivanje vojne i financijske potpore u narednim mjesecima na to negativno utjecalo. Vrati li se Afganistan u kaotično stanje 1990-ih ponovno će milijuni izbjeglica potražiti utočište u susjednim zemljama i inozemstvu, upozorili su američki dužnosnici. Povlačenje vojske iz Afganistana bilo je jedno od obećanja Baracka Obame na početku njegovog predsjednikovanja 2008.

Prema sadašnjem planu predviđeno je da se do 2017. broj američkih vojnika u Afganistanu smanji na 5500. No, talibanske snage su u posljednje vrijeme ostvarile značajan napredak te su odbile pregovore s afganistanskom vladom koja je oslabljena unutarnjim razlikama.

You may also like