Umiješani u arbitražni skandal dali ostavke?

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak da njegova vlada nije bila informirana o tajnim razgovorima slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik koje je razotkrio zagrebački Večernji list, te najavio da će tražiti njihovu odgovornost za sadržaj koji je i u Sloveniji ocijenjen skandalom koji može ugroziti rad arbitražnog suda. “Slovenska vlada o tim razgovorima nije bila informirana i očekujem da će Sekolec i Drenik za to preuzeti odgovornost”, kazao je Cerar pred početak redovne sjednice vlade u Ljubljani.

Govoreći o mogućem raspletu diplomatskog skandala, Cerar je izjavio da se on osobno i sadašnja vlada zauzimaju za nepristrano i neovisno djelovanje arbitraže o granici, te da će zato i ubuduće “učiniti sve za takvu orijentaciju tribunala”. Cerar je u srijedu odmah nakon objave Večernjeg lista rekao da cijelu stvar neće komentirati, sve dok ne bude poznata presuda arbitraže, ali da se “očito radi o pokušaju utjecaja na presudu” od strane Hrvatske. Cerar se osvrnuo na neke ocjene u Sloveniji da je Večernji do svog materijala došao od hrvatskih obavještajnih službi, rekavši: “To da netko povezan s hrvatskom stranom koristi špijunske metode čini mi se nečuvenim”, kazao je Cerar.

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u srijedu je skandal ocijenio sramotom za slovensku stranu. Rupel je u razgovoru za POP-televiziju kazao da mu je neshvatljivo kako je slovenska politika u tom slučaju pokazala nesposobnost, dodavši da bi za posljedice trebali odgovarati ljudi koji savjetuju premijera Miru Cerara, ali da je “negativnu ocjenu” zbog međunarodne afere zaslužio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. “Svi prisluškuju svakoga, ne treba biti naivan”, kazao je Rupel, ali je dodao da je potrebno reformirati slovensku obavještajnu službu SOVA koja nije Sokolcu i Drenik pružila adekvatnu kontraobavještajnu zaštitu, te da je slovenska politika ispala naivna jer je trebala unaprijed pretpostaviti ovakvu situaciju.

Rupel je bio dugogodišnji ministar vanjskih poslova, a sada je povezan sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše. Zbog kritika koje u vezi s tim slučajem doživljava slovenska obavještajna služba SOVA za poslijepodne je sazvana hitna sjednica parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi.

You may also like