Uljanik teži što bržem restrukturiranju

 Uljanik Brodogradilište intenzivno radi na pripremi svih potrebnih preduvjeta za kvalitetan rad i što brži početak primjene i provedbe programa restrukturiranja, budući da se tijekom kolovoza očekuje intenzivna komunikacija s tijelima Europske unije, a tijekom rujna i konačni stavovi po tom programu restrukturiranja, izvijestili su u ponedjeljak iz te pulske tvrtke.
U priopćenju se navodi i da je prijedlog programa restrukturiranja Uljanika, kojeg je Ministarstvo gospodarstva uputilo Europskoj komisiji, u petak, 27. srpnja, prezentiran Radničkom vijeću Uljanik Brodogradilišta te predstavnicima svih sindikata.

Podsjeća se da je Vlada na sjednici održanoj 11. siječnja ove godine odlučila dati državno jamstvo u korist Hrvatske poštanske banke, odnosno drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu, za kreditno zaduženje Uljanika radi provedbe procesa sanacije i financijske konsolidacije društva u iznosu od 96 milijuna eura.

Iz Uljanika također ističu da je slanjem programa restrukturiranja od strane Ministarstva gospodarstva u EU 13. srpnja, nestala obveza povrata tih sredstava dok troškovi “rescue aid-a”, ulaze u ukupne troškove restrukturiranja do konačne odluke Europske komisije o dostavljenom programu restrukturiranju.

Inače, na glavnoj skupštini Uljanika, sazvanoj za 31. kolovoza, investitori će odlučivati o pokriću lanjskog gubitka od 1,24 milijarde kuna. Uprava predlaže dioničarima odluku da se lanjski gubitak nakon oporezivanja u iznosu od 1,24 milijarde kuna pokrije u visini od 33,96 milijuna kuna iz ostalih rezervi, a 216,56 milijuna kuna iz kapitalnih rezervi. Ostatak nepokrivenog gubitka od 995,9 milijuna kuna prenio bi se u sljedeću godinu.

Jedna od točaka dnevnog reda je i izmjena odluke koju je donijela glavna skupština Uljanika u veljači ove godine, a riječ je o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Sada se predlaže se ta se odluka izmijeni na način da se utvrđuje da je njezina pravno tehnička provedba ovisna o usvajanju i provedbi programa restrukturiranja Uljanika, koja još nije započela.

U međuvremenu, strateški partner Uljanik brodogradilišta, tvrtka Kermas energija je pozajmicom u iznosu od 12,4 milijuna eura pomogla pulskom Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta odnosno spriječila aktivacija državnih jamstva. Tom je pozajmicom tvrtka Kermas energija, koja je u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, omogućila Uljaniku premoštenje problema u financiranju novogradnje 500 odnosno usisnog jaružala.

Uljanik je u petak putem Zagrebačke burze izvijestio da je norveški naručitelj jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda za polaganje kabela, a zbog nemogućnosti da Uljanik ishodi bankarske i činidbene garancije sukladno ugovoru.

“Zbog nemogućnosti Uljanika da ishodi bankarske i činidbene garancije sukladno odredbama iz ugovora o gradnji broda sklopljenog s kompanijom Nexans Subsea Operations AS iz Norveške, za jedan brod za polaganje kablova, kupac je jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda te ugovor više nije obvezujući za ugovorne strane”, navode iz Uljanika.

Inače, riječ je o brodu za polaganje kablova za koji je Uljanik u kolovozu prošle godine potpisao ugovor s norveškom kompanijom Nexans Subsea Operations. Tada je bilo objavljeno kako je rok isporuke za taj brod 34 mjeseca od stupanja ugovora na snagu. Prema podacima iz prošlogodišnje objave o potpisu ugovora, ukupna duljina broda trebala je iznositi 149,9 metara, širina 31 metar, a trebao je biti velike ugrađene snage sa sustavom dinamičkog pozicioniranja te imati okretni stol za smještaj kabela kapaciteta 10.000 tona.

Kako se neslužbeno doznaje, Uprava Uljanika danas je razgovarala s predstavnicima svih sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu i Radničkim vijećem Uljanik brodogradilišta, koji su upoznati s najnovijim aktualnostima glede programa restrukturiranja, kao i o ulozi države i strateškog partnera u tom procesu. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i jučer je izjavio da je plan restrukturiranja Uljanika poslan Europskoj komisiji na vrijeme te da se čeka odgovor Komisije glede analize samog programa restrukturiranja.

Inače, sredinom ovog tjedna je objavljeno i da je potencijalni strateški partner, tvrtka Kermas energija pozajmicom u iznosu od 12,4 milijuna eura pomogla pulskom da premosti probleme u financiranju novogradnje 500 odnosno usisnog jaružala za nizozemskog naručitelja.

Tom pozajmicom Kermas energija, tvrtka u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, je pomogla Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta odnosno spriječila aktivacija državnih jamstva, potvrdili su u srijedu iz Uljanika i tvrtke Kermas energija.

Naime, Uljanik je morao vratiti kredit banci kako bi se novogradnja 500, a riječ je o usisnom jaružalu na vlastiti pogon koje je Uljanik ugovorio s luksemburškom kompanijom Dredging and Maritime Management S. A. u sklopu JDN Grupe, mogla isporučiti bez problema. Tom je pozajmicom omogućeno normalno financiranje novogradnje 500 do datuma isporuke, na način da kupac svojim sredstvima financira gradnju, izvijestili su tada iz Uljanika.

You may also like

0 comments