Uljanik je do sada bio obična spalionica javnog novca

Večernji list
Brodogradnja nije strateška djelatnost nego spalionica novca, objavio je u srijedu Večernji list donoseći analizu državnih ulaganja u brodogradnju uoči Vladine odluke o stečaju, odnosno sanaciji i restrukturiranju Uljanik Grupe.

Brodogradilišta, njih pet, od 1992. do danas usisala su 35 milijardi kuna iz proračuna, što je cijena autoceste od Zagreba do Splita. Ukupno je država od 1992. do 2017. brodogradilištima donirala 31,7 milijardi kuna pri čemu za 3. maj devet milijardi kuna, a za Uljanik 4,2 milijarde kuna. Uz to, prošle i u ovoj godini za jamstva dana Uljanik Grupi država je platila 3,1 milijardu kuna, a još je izložena 1,5 milijardi kuna vrijedan jamstvima, piše Večernji list.

Samo za ta dva škvera, dodaju, država je uložila 16,3 milijarde kuna. Velika brodogradilišta pa tako ni Uljanik i 3. maj, nisu poslovala profitabilno, nego je država kontinuirano provodila sanacije njihova poslovanja novcem iz državnog proračuna. Prve sanacije u Hrvatskoj, podsjeća Večernji, počele su 1992., a gotovo da nema godine u kojoj se brodogradnja nije našla u proračunskim tablicama. “Analitičar Anto Bajo nedvosmisleno nakon detaljne razrade poslovanja škverova u svojem radu zaključuje da brodogradnja nije strateška djelatnost, nego da je riječ o ‘spalionici javnog novca'”.

Kajin: Za krah Uljanika su krivi Puležani, Istru su pokrali naši najbolji sinovi

– Stid me je. Osjećam se krajnje poniženo. Ne zato što je u pritvoru završilo 12 Puležana nego zbog svega što se događa u Istri. Za krah Uljanika odgovorni su Puležani. Nitko sa strane nije pokrao Istru, nego su je pokrali naši najbolji sinovi. Dok istu sudbinu ne prođu oni koji su bez kune ušli u politiku, a danas se razmeću milijunima kuna – neće biti sreće, kazao je Kajin.

Zamolio je sindikalista Cerovca da dopusti kooperantima da dovrše jaružar i kruzer jer će ako tako ne postupe – krivci biti sindikalisti. Kajin smatra da će se Treći maj izvući. Kaže kako je problem Uljanika kuliminirao kad je Hrvatska ušla u EU, jer se jamstva više nisu odobravala a da je nakon toga na djelu “Poncijeva šema’ za koju netko mora odgovarati”.

Njegova analiza, dodaju, pokazuje sve sanacije koje su kontinuirano dovodili do sve većeg pada broja zaposlenih i vrijednosti proizvodnje u škverovima. Ipak, ako se koncentriramo na dva škvera koja su i nakon privatizacije u 2012. ostala pod paskom države, može se vidjeti da se neuspješni model poslovanja i generiranje dugova nastavljaju, navodi Večernji.

Podsjećaju da su odobravanje pomoći uglavnom pratili štrajkovi i prijetnje radnika te parole o strateškoj važnosti industrije. Brodogradilišta nisu imala održivi poslovni model i gušilo ih je što imaju prevelik broj zaposlenih angažiranih na proizvodnji brodova koji su ugovoreni uz cijenu koja je manja od troška proizvodnje.

Radnici sami priznaju da Uljanik zbog niske tehnološke opremljenosti nije u stanju na vrijeme završiti brod ni raditi na više od tri velika broda godišnje. Ipak su Uljanik i 3. maj prije vrhunca krize lani u srpnju u knjizi narudžbi imali 13 brodova. Samo su tri broda bila u fazi završenosti većoj od 50 posto, dok se na većini tih brodova nije ni počelo raditi, piše Večernji list.

Uži kabinet Vlade sastali su se u 10 sati. Očekuje se da će biti riječi o problemima u vezi s brodogradilištem Uljanik.

Na novinarsko pitanje može li se na sutrašnjoj sjednici Vlade očekivati konačna odluka o Uljaniku, ministar prometa Oleg Butković kazao je da je sutra “dan D” i kako vjeruje da će odluka biti donesena. Dodao je kako je on sklon racionalnim rješenjima. Na dodatna pitanja rekao je kako ne zna je li stečaj racionalan ili nije.

– Teško mi je reći. Kad gledate s financijske strane, vjerojatno je to racionalno. Kad gledate s ljudske strane i da se radi o radnicima Uljanika i 3. maja koji ni za što nisu krivi, onda to više nije racionalno. Tako da je odluka vrlo teška, ali mora se donijeti, rekao je.

– Blizu smo konačnoj odluci, ali dozvolite da ta odluka bude utemeljena na pravim analizama. Najbitnije je trenutačno da se jedan loš model financiranja hrvatske brodogradnje polako napušta. Bude li prilike producirati neku novu filozofiju s tim će se krenuti, a ako ne bojim se da neke stvari koje se događaju u brodogralištu morat će se promijeniti. I morat će se onda tamo događati neke druge industrije i drugi poduzetnički pothvati, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat uoči kabineta Vlade.

Istaknuo je i da ne očekuje da će sutra biti konačna odluka u vezi s Uljanikom. A na pitanje što bi sud mogao reći, kazao je da bi sud mogao kazati svoje.

– Ja u ovome trenutku zajedno s kolegama iz ministarstva financija, s Upravom Uljanika, s odabranim strateškim partnerom – verificiram brojke vezane za Uljanik. Neću reći da su iz dana u dan drugačije, ali nakon svake naše koordinacije taj trošak restrukturiranja se smanjuje. Imamo evidentiran trošak stečaja, kazao je.

Uhićeni u aferi Uljanik nakon ispitivanja u policiji noć su proveli u policijskom pritvoru, a u srijedu su na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Rijeci dovedeni bivši predsjednik Uprave 3. maja Zdravko Pliško, bivši član Uprave Uljanika te sadašnji član Uprave Brodogradilišta Uljanik i predsjednik Nadzornog odbora Veljko Grbac, bivši direktor i član Uprave Brodogradilišta Uljanik Silvan Kranjc te bivši predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković.

Tijekom dana očekuje se ispitivanje ostalih od ukupno 12 osumnjičenika, koji su uhićeni jučer u akciji Uljanik . Nakon ispitivanja, u državnom odvjetništvu će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor.

Dvanaest čelnih ljudi Uljanika i 3. maja uhićeni su u utorak u akciji Uljanik, koja se provodi na istarskom i riječkom području, Policija je uhitila ukupno 12 osoba koje se sumnjiči za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjenih na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje na više od 1,2 milijarde kuna.

Policija od rujna 2018. provodi kompleksno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar Uljanik grupe, kojoj pripada i brodogrdailište u Rijeci, te poslovanje društava iz Uljanik grupe s drugim poslovnim subjektima. Zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja jučer je u akciji sudjelovalo više od 100 policijskih službenika, a u Rijeci je ustrojen Stožer iz kojeg se sve koordinira.

U akciji Uljanik su privedeni bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

You may also like