Uljanik će utjecati i na proračun za sljedeću godinu?

U jeku rebalansa proračuna za 2018. godinu, koji je došao pod prijetnjom kolapsa Uljanika, na koji će država potrošiti najmanje 3.5 milijardi kuna svoga suficita, koji se generirao u devet mjeseci godine, priprema se predstavljanje proračuna za 2019. godinu
Procjenjuje se kako će na kraju ove godine deficit biti zanemarivih 0.2 posto te neće utjecati na negativno kretanje javnog duga, koji bi trebao pasti ispod 75 posto BDP-a.  U tom će kontekstu Vlada usvojiti proračun koji je projiciran na rastu od 2.9 posto što je procjena rasta hrvatskog gospodarstva Državnog zavoda za statistiku. Međutim, Europska komisija smatra kako će hrvatsko gospodarstvo rasti na potrošnji i to 2.8 posto, za što se očekuju korekcije na manje zbog starenja stanovništva i trenda iseljavanja.

Vlada planira u proračun sljedeće godine prikupiti oko 133 milijarde kuna, a potrošiti oko 139 milijardi kuna. Deficit središnje države bit će oko šest milijardi kuna, a deficit opće države, prema planu Vlade, bit će 0.4 posto BDP-a. U vladi su optimistični te smatraju kako Uljanik ne bi trebao prouzročiti velike potrese u blagajni opće države.

Slijedi nam treći krug poreznih rasterećenja u vidu nižih poreza na dio hrane, ali u proračun je uračunat i viši zdravstveni proračun zbog čega bismo sljedeće godine u sektoru zdravstva trebali imati oko milijardu kuna više. Porast će koštanje mirovina te je potrebno osigurati više od 39 milijardi kuna za tu svrhu. Dobitnici proračuna su i pravosuđe, pomorstvo i promet, obrazovna reforma te graditeljstvo. U Vladi su uračunali i manje troškove kamata zato što je izgledno povoljno refinanciranje javnog duga.

Porez na dodanu vrijednost, usprkos najavljenim rasterećenjima ostaje najizdašniji punitelj proračuna. Punjenje proračuna planira se povećati za tri posto ili četiri milijarde kuna.

You may also like

0 comments