Ulazimo u globalnu recesiju, prognozira Morgan Stanley

Izvješće
Investicijska banka Morgan Stanley upozorila je da će globalna ekonomija ući u recesiju potraje li epidemija Covida-19 i u trećem kvartalu 2020.

Kako je banka navela u svojem dopisu investitorima, podaci pokazuju da će u 2020. godini svjetski BDP pasti za otprilike 2,5 posto. Osim toga, Morgan Stanley predviđa da će SAD, EU i Japan ući u tehničku recesiju ako epidemija potraje još šest mjeseci. Ove prognoze uslijedile su nakon što su investitori pohitali svoj kapital uložiti u američke obveznice i zlato dok su istovremeno dionice na burzama diljem svijeta pale, zajedno s cijenama nafte.

Kada je riječ o Italiji, njihove nove prognoze govore da bi talijanski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini mogao pasti 0,5 posto u odnosu na prošlu godinu. I to u optimističnijem scenariju, pod pretpostavkom da se ne nastavi ekspanzija koronavirusa. Ako, međutim, dođe do daljnje eskalacije zaraze koronavirusom, talijansko bi gospodarstvo u ovoj godini moglo doživjeti kontrakciju od 0,7 posto, pokazuju nove prognoze Moody’sa, u kojima se upozorava da su žarišta koronavirusa u najrazvijenijim regijama na sjeveru Italije, u kojima se odvija više od 40 posto talijanske gospodarske aktivnosti. Porasli su rizici od globalne recesije”, ocjenjuju analitičari Moody’sa, koji upozoravaju na brzo širenje koronavirusa diljem svijeta.

Premijer Giuseppe Conte pozvao je u ponedjeljak sve Talijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio “zabranu okupljanja”, proglasivši cijelu Italiju “zaštićenom zonom”.

Talijani će od utorka moći putovati samo na posao, te zbog medicinskih ili nekih drugih hitnih razloga, budući da mjere poduzete prije dva dana više nisu dovoljne, rekao je Conte.

Te nove drakonske mjere, koje premijer nije dodatno pojasnio, bit će precizirane u odredbi koja će stupiti na snagu u utorak u cijeloj Italiji, drugoj koronavirusom najzahvaćenijoj zemlji iza Kine s više od 9000 slučajeva od kojih je 463 umrlo. Mjere ne predviđaju ograničenja u javnom prijevozu, kako bi se jamčila gospodarska aktivnost i omogućio odlazak na posao, rekao je premijer Conte.

Ranije je bilo predviđeno da škole i fakulteti ostanu zatvoreni do 15. ožujka, što je sada produženo do 3. travnja.Talijanski premijer je također naredio otkazivanje utakmica nogometnog prvenstva, kao i druge sportske događaje.

Europa je u ponedjeljak prešla granicu od 500 smrti povezanih s koronavirusom, uz 97 novih smrtnih ishoda u 24 sata u Italiji, prema podacima agencije France presse.

Analitičari Moody’sa se u izvješću Hrvatskom ne bave. Ipak, s obzirom na jake ekonomske veze Italije i Hrvatske, već sada je jasno da će i Hrvatska osjetiti posljedice talijanske recesije. Italija je Hrvatskoj jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, a iz Italije nam dolazi i ogroman broj turista. Primjerice, prema posljednjim dostupnim podacima državne statistike, koji obuhvaćaju prvih 11 mjeseci prošle godine, hrvatske su tvrtke u Italiju izvezle robu u vrijednosti 14,6 milijardi kuna, što čini gotovo 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Istodobno, uvoz iz Italije iznosio je oko 23,9 milijardi kuna ili također 14 posto ukupnog hrvatskog uvoza. Ne čudi stoga što brojni ekonomisti strahuju da bi se recesija s Apenina mogla preliti i na istočnu obalu Jadrana, posebno ako se situacija s koronavirusom ne smiri.

– Hrvatska i Italija imaju jako razvijene trgovinske veze, o narudžbama iz Italije ovise cijeli naši sektori, a iz Italije puno i uvozimo. Usporavanje gospodarske aktivnosti u našem okruženju, a posebno u Italiji, dovodi i do usporavanja gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj, a možda čak i recesije. U svakom slučaju, već sada je jasno da se za ovu godinu najavljene stope gospodarskog rasta u nas neće ostvariti. – upozorava Damir Novotny, ekonomski analitičar za Jutarnji list.

Zbog širenja koronavirusa otkazuju se odnosno za jesen odgađaju brojni poslovni skupovi najavljeni za ožujak ili početak travnja pa su tako u ponedjeljak organizatori izvijestili o odgodi međunarodnog sajma turizma Place2go, Dana komunikacija, Europskog dana tržišnog natjecanja, Digital Takeover, itd.

Japansko gospodarstvo palo je u posljednja tri mjeseca 2019. snažnije nego što se početno procjenjivalo, zbog podizanja stope PDV-a i pustošenja koje je prouzročio tajfun Hagibi, pokazalo je u ponedjeljak vladino izvješće.

Sredinom veljače vlada je procijenila da je gospodarstvo u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju palo 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Danas su izmijenili tu procjenu koja sada pokazuje 7,1-postotni pad aktivnosti na godišnjoj razini, najveći od drugog kvartala 2014. godine.

Blago je podignuta procjena pada korporativnih ulaganja na tromjesečnoj razini, s 0,6 na 0,7 posto. Smanjila se i osobna potrošnja, glavni pokretač gospodarstva, za 1,5 posto, za 0,1 postotni bod manje no što su u vladi do sada procjenjivali. Glavni razlog slabosti gospodarstva bilo je podizanje stope PDV-a početkom prošlogodišnjeg listopada, s osam na deset posto.

Vlada izdvaja i blažu zimu i tajfun Hagibi, koji je u listopadu poharao istočne i sjeveroistočne dijelove zemlje, usmrtivši 99 ljudi. Oluja je poremetila proizvodnju i blokirala prometnice a time i opskrbu u mnogim dijelovima Japana.

Pad aktivnosti očekuje se i na početku 2020. zbog epidemije koronavirusa koja je izbila u Kini, najvećem trgovinskom partneru Japana, prouzročivši u međuvremenu velike poremećaje u gospodarskoj aktivnosti i poslovanju. Japanska vlada uvela je i dvotjednu karantenu za sve posjetitelje iz Kine i Južne Koreje kako bi se spriječilo širenje virusa.

Taj potez mogao bi ugroziti japansko gospodarstvo jer su posjetitelji iz te dvije zemlje činili oko 47 posto ukupnog broja inozemnih gostiju u 2019. godini

Za komentar globalne ekonomske situacije na portalu Direktno su pitali  ekonomskog analitičara i profesora Ljubu Jurčića.

“Ovakva globalna situacija će trajati. Velika je i uloga špekulacija na tržištima, oni koriste svaki paniku da bi zaradili, a znamo kako je i nafta burzovni proizvod. Potpuno je prirodno očekivati pad burzovnih indeksa i nafte u ovakvim situacijama kao što je epidemija korona virusa”, rekao nam je u razgovoru profesor Jurčić.

Jurčića smo pitali i postoji li opasnost od globalne recesije: “Sve ovisi o tome hoće li vrhunac epidemije korona virusa biti u ožujku. Ako vrhunac bude u ožujku, a u travnju bude opadanje na globalnoj razini, onda bi Kina mogla nadoknaditi zaostatak u proizvodnji roba do kraja godine. Svakako će biti problema na globalnoj razini jer se računa da je godišnja šteta od epidemija otprilike 500 do 600 milijardi dolara, a ako vrhunac bude u ožujku, onda će šteta od korona virusa biti u okviru tih godišnjih šteta”.

“Kinezi će sigurno donijeti odluke s kojima će pokušati do kraja godine proizvesti i isporučiti sve ono što nisu mogli u veljači, ožujku i slično. Kada gledamo, primjerice, Hrvatsku i turističku sezonu, kod nas je sve to jako sezonski usmjereno. Moguće je da će doći do pada turističkog prometa trenutno, ali je isto tako moguće da ćemo u srpnju i kolovozu imati rast prometa, jer će možda putovati svi oni koji su odgodili put za vrijeme Uskrsa, ili u predsezoni. Sve, dakle, ovisi o tome koliko će trajati epidemija korona virusa. Bude li trajala duže, onda bi moglo biti većih problema”, zaključio je Jurčić.

You may also like

0 comments