Ulazi li Kina u protekcionizam?

Europski gospodarstvenici u Kini

Europske kompanije sve više brine novi gospodarski smjer koji je odredila kineska vlada, zacrtavši pojačano oslanjanje na vlastite snage, upozorili su u četvrtak iz gospodarske komore Europske unije u Kini. “Na prvi pogled, čini se da je sve u redu”, rekao je predsjednik komore Joerg Wuttke nakon objavljivanja godišnjeg izvješća.

Mnoge europske multinacionalne kompanije prošle su godine ponovno ostvarile rekordni promet i dobit, što se vjerojatno neće promijeniti ni u bliskoj budućnosti, ocijenili su.

I kratkoročni su izgledi za europske kompanije koje posluju u Kini i dalje, u cjelini gledano, pozitivni, priopćila je komora, koja zastupa interese oko 1.700 članica.

Zabrinjavaju znakovi da se Kina sve više okreće sebi, dodaju. „Takav trend izaziva velike sumnje u pogledu rasta kineskog gospodarstva u budućnosti”, rekao je Wuttke.

Komora se time referira na petogodišnji plan iz ožujka koji je jasno odredio smjer “smanjenja ovisnosti o ostatku svijeta i postizanja visokog stupnja samodostatnosti u konačnici”.

Kina će u tom procesu vjerojatno još više smanjiti ulogu stranih tvrtki u gospodarstvu, posebno u visokotehnološkim sektorima, nagađaju u europskoj komori. „Članice komore EU-a najviše brine u kojoj će mjeri moći pridonijeti rastu kineskog gospodarstva u budućnosti”, rekao je Wuttke.

Europske tvrtke brinu također nedavni potezi tamošnjih regulatora protiv privatnih kompanija iz mnoštva sektora, od obrazovnog i tehnološkog do financijskih usluga i igara na sreću.

Peking također također pronalazi načine da „isključi strane tvrtke s tržišta, a posebno iz strateških sektora.”

Sadašnji smjer nije loš samo za strane tvrtke koje žele zaraditi u Kini, već i za samo kinesko gospodarstvo, tvrde u komori.

Rast kineskog gospodarstva u zadnjih pet godina blago zaostaje za prijašnjim projekcijama, a taj bi se trend mogao nastaviti ako se Peking odluči za izoliraniju poziciju, navodi se u izvješću gospodarske komore EU-a.

You may also like

0 comments