Ulazak u recesiju više nije moguće prikrivati

Čelnik Deutsche Banka

Najveće je europsko gospodarstvo zbog rasta inflacije, uskih grla u opskrbi energijom i poremećaja u globalnim lancima opskrbe spremno za kontrakciju, upozorio je glavni izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing.

Kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu dosegla je novi vrhunac kada je Gazprom početkom mjeseca objavio kako na neodređeno vrijeme obustavlja protok plina kroz svoj najveći plinovod prema Europi. Europska unija traži rješenje kako bi spriječila pretvaranje plinske krize u gospodarski slom, a ministri energetike su za petak zakazali hitni sastanak u Bruxellesu.

Europska središnja banka namjerava oštro povećati kamatne stope na sastanku zakazanom krajem ovog tjedna, a ekonomisti očekuju porast referentne cijene posudbe za čak 75 baznih bodova.

Sewing je ranije rekao kako bi potpuni prekid isporuke ruskog plina Njemačku gurnuo u recesiju. Nekoliko zajmodavaca, uključujući Commerzbank AG, poručilo je kako će prema tom scenariju morati povećati kreditne odredbe, iako očekuju da će vladina potpora ublažiti udar.

Sewing je u srijedu rekao kako na kraju očekuje povećanje neplaćenih kredita, iako ih zajmodavac još ne vidi i ne očekuje njihov utjecaj na profitabilnost.

Sewing tvrdi da su uska grla u opskrbi i energetska kriza doveli do zaključka da Njemačka treba ograničiti oslanjanje na druge zemlje. “Ne smijemo si dopustiti da svojoj trenutnoj ovisnosti o plinu, sirovinama i opskrbnim lancima dodamo još jednu ovisnost – pristup financiranju”, rekao je.

Za postizanje tog cilja potrebna je europska konsolidacija, rekao je, prenosi Bloomberg Adria.

You may also like