Ulazak u posljednji tjedan trgovanja pod pritiskom cijena nafte

Burze ulaze u posljednje dane godine, kada cijene dionica tradicionalno rastu, no blagdansko raspoloženje ove bi godine mogao pokvariti pad cijena nafte. Dow Jones skliznuo je prošloga tjedna 0,8 posto, na 17.128 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,3 posto, na 2.005 bodova, a Nasdaq indeks 0,2 posto, na 4.923 boda.

Do kraja godine na Wall Streetu je preostalo još sedam punih radnih dana i jedan skraćeni uoči božićnih blagdana, a dio analitičara smatra da je tržište spremno za tradicionalni uspon cijena na kraju mršave burzovne godine. Prema Stock Trader′s Almanacu, prosinac je u prosjeku najbolji mjesec za burzu. Od 1969. godine posljednjih pet trgovinskih dana u godini i dva na početku siječnja rezultirali su prosječnim rastom cijena za 1,4 posto.

No, dosad je u prosincu S&P 500 indeks na gubitku 3 posto, dok je u odnosu na početak godine u minusu oko 2 posto. Početkom mjeseca analitičari u anketi Reutersa očekivali su da će na kraju godine taj indeks iznositi oko 2.100 bodova, što znači da bi u posljednjim danima ove godine trebao skočiti više od 4 posto.

Međutim, pad cijena nafte posljednjih tjedana unosi dvojbe. Od kraja studenoga cijene su nafte na američkom tržištu pale oko 20 posto, na najniže razine u sedam godina, zbog rasta zaliha u SAD-u, visokog tečaja dolara i usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina. Pritom je S&P indeks energetskog sektora od kraja studenoga potonuo više od 12 posto. I dok se niske cijene nafte smatraju mogućim poticajem za gospodarstvo jer zbog nižih cijena goriva građanima ostaje više novca za potrošnju na druge proizvode, ovaj pad šalje negativne signale tržištima. “Mislim da ulagači shvaćaju niske cijene nafte kao slabost svjetskog gospodarstva. Jer, kako nema snažne potražnje za energentima, zaključak je da gospodarstvo slabi”, kaže Gary Bradshaw, portfelj menadžer u fondu Hodges Capital Management.

S druge strane, nakon što je polovicom prošloga tjedna američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi puta nakon gotovo 10 godina, s tržišta je uklonjena velika neizvjesnost. Pritom odluka Feda pokazuje da središnja banka očekuje da će najveće svjetsko gospodarstvo nastaviti stabilno rasti. “To što je tržište dobro apsorbiralo prvo povećanje kamata u gotovo 10 godina sugerira da bismo godinu mogli završiti s pozitivnim rezultatom”, kaže Alan Gayle, direktor u tvrtki RidgeWorth Investments

You may also like

0 comments