Ulagači u zelene dionice pozvali Trumpa da se vrati u Pariški dogovor

BlackRock
Skupina europskih i američkih investitora s ukupnom imovinom od 30.000 milijardi dolara, pozvala je SAD da se pridruži sporazumu o borbi protiv klimatskih promjena, jer je na snagu stupila odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da zemlja napusti taj sporazum.

Skupina čiji su članovi veliki investitori poput njujorškog BlackRocka, najvećeg svjetskog upravitelja imovinom, upozorila je da SAD riskira zaostatak u utrci za stvaranjem čišćeg globalnog gospodarstva napuštanjem Pariškog sporazuma iz 2015. godine.

Koalicija europskih i nekih američkih fondova pridružila se drugim skupinama investitora u Aziji, Australiji i Novom Zelandu u zajedničkom priopćenju u kojem se poziva na povratak SAD-a u Pariški dogovor. Priopćenje je objavljeno u srijedu ujutro, nakon što su zatvorena američka birališta, ukazujući kako povlačenje iz pariškog sporazuma ostaje sporno pitanje. BlackRock nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden uoči predsjedničkih izbora u utorak rekao je da će zemlju vratiti u pariški dogovor. Trump je pak na prošlim izborima vodio kampanju s obećanjem da će izići iz sporazuma, govoreći da će sporazum pogoditi američko gospodarstvo. Pravila Ujedinjenih naroda obvezala su ga da pričeka 4. studeni 2019. kako bi započeo jednogodišnji postupak potreban za izlazak zemlje iz sporazuma. Nijedna druga zemlja nije otišla.

Izvršna direktorica skupine za zagovaranje održivosti Ceres Mindy Lubber, koja je također potpisala priopćenje, kazala je da je povlačenje iz Pariškog sporazuma “monumentalna pogreška”, ali je ukazala na klimatska obećanja američkih država i kompanija kao na znakove napretka

You may also like

0 comments