Ulagači u obnovljive izvore energije neće imati velike zarade, ali će imati sigurne poslove

Premijski sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora potpuno je funkcionalan tek unutar razvijenih tržišnih odnosa, istaknuto je na okruglom stolu o prijedlogu zakona o obnovljivim izvorima energije u visokoučinkovitoj kogeneraciji, u organizaciji Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskog ogranka međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave.

Stručnjaci okupljeni na skupu nisu sigurni da su takvi tržišni odnosi uspostavljeni u Hrvatskoj pa u tom smislu dio njih izražava rezervu u pogledu uspješne primjene budućeg zakona. Taj zakon, koji bi po planu Ministarstva gospodarstva na snagu trebao stupiti početkom 2016. godine i za koji je u tijeku javna rasprava, umjesto dosadašnjeg tarifnog, uvodi premijski sustav poticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora.

U tarifnom sustavu, svu energiju koju proizvedu povlašteni proizvođači preuzima Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) i prodaje je opskrbljivačima prema njihovim tržišnim udjelima, po reguliranoj cijeni. To znači da HROTE povlaštenim proizvođačima plaća cijenu prema tarifnom sustavu. U premijskom modelu, koji Hrvatska mora uvesti prema smjernicama Europske unije, povlašteni proizvođač na tržištu sklapa ugovor s kupcem po cijeni koju dogovori pri čemu od HROTE-a dobiva premiju koja se računa kao razlika između prosječne proizvodne i prosječne tržišne cijene.

Prosječna proizvodna cijena ovisi o tehnologiji proizvodnje i predstavlja cijenu po kojoj je financijski isplativo proizvoditi, a prosječna tržišna cijena je cijena električne energije na burzi. Do uspostave i likvidnosti hrvatske burze energije, uzimala bi se cijena s neke od okolnih burzi. Prijedlog novog zakona predviđa i javnu dostupnost kvota za poticanje obnovljivih izvora i visokoučinkovite kogeneracije, a otvara i mogućnost gradnje proizvodnih postrojenja na državnom zemljištu što do sada nije bilo regulirano.

Novi sustav ulagačima u obnovljive izvore ne jamči ekstraprofite, ali osigurava isplativo poslovanje, smatraju u Ministarstvu gospodarstva. Po podacima Ministarstva, 2012. godine na hrvatsku elektroenergetsku mrežu bilo je priključeno 173 megavata snage iz obnovljivih izvora, a krajem 2014. godine 412 megavata. Hrvatska do 2020. godine mora u ukupnoj potrošnji energije 20 posto osigurati iz obnovljivih izvora. Trenutni udjel je između 17 i 18 posto. (Croenergo)