Ulagači u bioplinske energane u Sisku

U Sisak stižu prvi ulagači, potpisan je ugovor o gradnji bioplinske energane snage 0,3 megavata, vrijedne 2 milijuna eura. Ondje će posao u početku pronaći 15 Siščana. Ugovor su potpisali zagrebačka tvrtka EPI Consulting i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. EPI Consulting u suradnji s inozemnim partnerima počinje projekt izgradnje manjih bioplinskih elektrana na području Hrvatske, a ugovor o pravu građenja za prvu takvu elektranu upravo je ovaj, potpisan danas u Sisku, donosi HRT.

Bioplinska elektrana gradit će se u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni. Elektrana, koja će električnu energiju isporučivati HEP-u, trebala bi biti gotova za devet mjeseci. Njezinom izgradnjom, kako je istaknuto prilikom potpisivanja ugovora, ostvarit će se dvostruka korist – smanjit će se količine biološkog otpada, koji će se istodobno pretvoriti u električnu energiju. Elektrana će koristiti biološki otpad, uglavnom hranu kojoj je istekao rok trajanja ili ostatke hrane iz restorana te zelenu biomasu s područja grada i okolice.

Iz tvrtke EPI Consulting kažu kako tehnološki nije riječ o spaljivanju, nego fermentaciji biološkog otpada, pa to, tvrde, neće imati utjecaja na okoliš. Najavljeno je i sklapanje ugovora s kooperantima, robnim centrima i restoranima, na 15 godina. Ovakvih je elektrana u svijetu sve više, primjerice, u Njemačkoj ih ima već oko 9.000, kaže Pavle Pavković iz EPI Consultinga. Ikić Baniček je najavila još tri veće energetske investicije o kojima će ugovori uskoro biti potpisani, pa gradska vlast, kako je rekla, ima “slatke muke” s osiguranjem zemljišta za nova ulaganja. Podsjeća i da u Sisak ubrzo dolazi još jedna velika tvrtka – Mittel Energy, s kojom također slijedi potpisivanje ugovora, kao i DIV i Scateo, tvrtka koja će raditi energetske sklopove.