Ulagači se nadaju dogovoru SAD-a i Kine

Burze rastu
Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodoga tjedna, što se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

Početkom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine zahvaljujući porukama iz Washingtona da je parcijalni trgovinski dogovor s Pekingom vrlo blizu.

To je podržavalo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta tih gospodarstava.

No od polovine tjedna, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakon koji podupire prodemokratske prosvjednike u Hong Kongu, na tržištima vlada oprez jer je kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo da će kao odgovor poduzeti “čvrste protumjere”.

Donošenje tog zakona u Washingtonu izazvalo je zabrinutost ulagača da će najnovije napetosti vezane uz Hong Kong dovesti u pitanje postizanje američko-kineskog trgovinskog sporazuma. Podršku tržištima pružili su, pak, solidni pokazatelji iz američkog gospodarstva.

Bijela kuća izvijestila je u ponedjeljak u pismu predsjedavajućeg Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma da predsjednik SAD-a Donald Trump neće poslati svog predstavnika na saslušanje o opozivu pred Odborom za pravosuđe.

Trumpov savjetnik Pat Cipollone poručio je u pismu demokratu Jerroldu Nadleru kako se od Trumpovog tima “ne može očekivati ??da sudjeluje u raspravi dok svjedoci još nisu imenovani i dok je nejasno hoće li Odbor za pravosuđe omogućiti predsjedniku pošten postupak kroz dodatna saslušanja”.

Članovi Odbora za pravosuđe iz redova demokrata nisu zasad komentirali odbijanje Bijele kuće da sudjeluje u raspravi, što bi bio prvi slučaj izravnog sudjelovanja Trumpovih ljudi u procesu opoziva, čije će se prvo ročište održati u srijedu, 4. prosinca.

You may also like

0 comments