Ulagači oprezni, dolar ojačao

Na većini azijskih burzi cijene dionica su u srijedu blago porasle, no trguje se oprezno jer američki predsjednik Donald Trump u Kongresu nije predstavio detaljnije planove o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1,0 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,4 posto.

Burzovni indeksi u Australiji i na nekim drugim tržištima blago su pali, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Snažan rast tokijskog Nikkei indeksa zahvaljuje se slabljenju jena jer zbog toga japanski proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.

Tržišta podržavaju i dobri podaci o tvorničkoj proizvodnji u Kini, Japanu i drugim zemljama regije, što ukazuje na jačanje tamošnjih gospodarstava.

S nestrpljenjem se očekivao i govor predsjednika Trumpa u Kongresu, no prošao je bez veće reakcije na tržištima jer, analitičari kažu da nije bilo ničeg novog što dosad nije obećavao.

„Tržište je očekivalo da će Trump govoriti konkretnije o njegovim izbornim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacija. Sve to on je ponovno spomenuo, no nije iznio nikakve nove detalje ili vremenske rokove, čemu su se ulagači nadali”, kaže James Woods, analitičar u tvrtki Rivkin.

No, tržišta su odahnula jer Trump nije govorio o uvođenju posebnih carina ili valutnim manipulacijama, što je posljednjih tjedana zabrinjavalo ulagače.

„Malo je toga za što se ulagači mogu uhvatiti u vezi Trumpova govora, pa je tržište nervozno i bez jasnog smjera. Govor je bio bez detalja i čak nije razjasnio koji su predsjednikovi prioriteti”, poručuju analitičari Wells Farga u bilješci klijentima.

Pozitivno, pak, na tržišta utječe rast cijena nafte. Nakon jučerašnjeg pada, jutros je na londonskom tržištu cijena barela skočila 1,9 posto, na 56,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 54,10 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar u usponu od jučer, kada je nekoliko dužnosnika američke središnje banke naznačilo da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope već na sjednici ovoga mjeseca.

Zbog toga se na tržištima procjenjuje da postoji više od 60 posto šansi da će Fed u ožujku povećati kamate, dok su još prije nekoliko dana ti izgledi bili manji od 35 posto.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,3 posto, na 101,49 bodova.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti dosegnula 113,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 112,60 jena.

Američka je valuta ponešto ojačala i u odnosu na europsku, pa se tečaj eura kreće oko 1,0565 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,0585 dolara.

(Agencije)

You may also like

0 comments