Ulagači oprezni, burzovni indeksi stagniraju

Bez značajnije oscilacije

Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa burzovni indeksi nisu značajnije oscilirali. U studenom je S&P 500 indeks skočio gotovo 9 posto, zahvaljujući slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus zaoštravanja monetarne politike i da će uskoro početi smanjivati kamate.

No, posljednjih dana trguje se oprezno jer tržište je u vrlo kratkom razdoblju poraslo vrlo snažno.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi labaviti monetarnu politiku već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

No, to će ovisiti o kretanju inflacije i gospodarstva u idućim mjesecima. Jedan od putokaza bit će izvješće o zapošljavanju u SAD-u u studenome, koje će biti objavljeno u petak.

Ako se nastavi usporavanje rasta zapošljavanja i plaća, to bi značilo da bi inflacijski pritisci idućih mjeseci mogli dodatno popustiti, pa Fed ne bi imao razloga za daljnje zaoštravanje monetarne politike.

No, ako se pokaže da su zapošljavanje i plaće znatnije porasli, tržište dionica moglo bi se naći pod pritiskom jer bi to značilo da bi kamate mogle ostati na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se ulagači nadaju.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Na azijskim su burzama u srijedu indeksi porasli, ponajviše zahvaljujući korekciji cijena dionica nakon jučerašnjeg pada, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla treći dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, dodatno blago pale, nakon što su jučer zaronile na najniže razine od početka srpnja. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,10 posto, na 77,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,20 posto, na 72,20 dolara.

You may also like