Ulagači ne očekuju velike postizborne promjene na tržištu

Izbori u fokusu
 Američki burzovni indeksi ponovo su snažno porasli u srijedu u prvim satima trgovanja na Wall Streetu budući da ulagači ne očekuju veću promjenu snaga u Senatu nakon izbora koja bi značila stroži nadzor tržišnog natjecanja i veće poreze.

Dionice tehnoloških i kompanija u sektoru zdravstvene skrbi poskočile su zbog sve manjih šansi za veliku pobjedu demokrata u izborima za trećinu mjesta u Senatu, što po procjeni trgovaca znači i manje šanse za stroži nadzor tržišnog natjecanja i za poreze na kapitalnu dobit.

Čini se da se ovi izbori neće puno toga promijeniti, čak i ako Biden pobijedi, prodjenjuju analitičari te dodaju kako se stanje u oba doma parlamenta neće mijenjati, premda je vrijeme prijedloga zakona o poticajima, ulaganja u infrastrukturu, značajne proračunske potrošnje i poreznih promjena iza nas.

Premda još nije poznat pobjednik predsjedničkih izbora u SAD-u, na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli jer bi Kongres mogao ostati podijeljen između dviju stranaka, što znači da se ne očekuju veliki zaokreti u dosadašnjim politikama. Snažan rast indeksa treći dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da bi u izborima za Senat republikanci mogli zadržati većinu, premda se očekivalo da će je osvojiti demokrati i tako postići kontrolu u Kongresu, s obzirom da drže većinu u Zastupničkom domu.

To znači da bi Kongres ostao podijeljen između republikanaca i demokrata, što bi otežalo sve pokušaje velikih zaokreta u politikama bez obzira tko osvoji Bijelu kuću. A tko će pobijediti na predsjedničkim izborima, još nije poznato. Dok se prebrojavaju zadnji glasovi, nešto više izgleda ima demokratski izazivač Joe Biden, no ni aktualni predsjednik Donald Trump nije bez izgleda.

Zahvaljujući tome, jučer je među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, koji ove godine predvodi po dobicima. Tako su, primjerice, cijene dionica kompanija, kao što su Apple i Amazon.com, skočile više od 4 posto.

Na dobitku su bile i dionice proizvođača oružja, s obzirom da su u ovakvom političkom okruženju splasnuli rizici od mogućeg smanjenja proračuna za obranu. Ulagači se nadaju i da neće biti ‘repova’ nakon predsjedničkih izbora i pravnog natezanja kako bi Bijela kuća i Kongres mogli što prije postići dogovor o novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle.  Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, dok je u fokusu ulagača prebrojavanje zadnjih glasova na predsjedničkim izborima u SAD-u. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažni rast cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom jer dosadašnji izborni rezultati u SAD-u pokazuju da bi odnos snaga između dvije parlamentarne stranke mogao ostati sličan dosadašnjem.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta osjetno pala jer se s podijeljenim Kongresom smanjuju izgledi da će novi paket poticajnih mjera američkom gospodarstvu biti znatno veći od dosad predlaganog.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,7 posto, na 40,53 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,6 posto, na 38,48 dolara.

You may also like

0 comments