Ulagači na svjetskim burzama suzdržani

Jačanje tehnološkog indeksa
Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks pali jer su ulagači nakon snažnog skoka cijena dionica u kolovozu odlučili predahnuti, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući daljnjem jačanju tehnološkog sektora.

Dow Jones oslabio je 223 boda ili 0,78 posto, na 28.430 bodova, a S&P 500 0,22 posto, na 3.500 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,68 posto, na 11.775 bodova. Rast Nasdaq indeksa zahvaljuje se daljnjem jačanju tehnološkog sektora. Među ostalim, dionica Applea poskupila je 3,4 posto, a Tesle 12,6 posto, nakon ‘stock splita’ tih dionica. “I dok sama podjela dionice ne predstavlja neki fundamentalni razlog za kupnju, niža cijena dionice prihvatljivija je malim ulagačima”, kaže Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Allianz Global Investors.

I dok je Nasdaq porastao, Dow Jones i S&P 500 indeksi su pali jer su ulagači odlučili predahnuti nakon snažnog rasta cijena dionica u kolovozu. Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, energetski je jučer najviše pao, dok su cijene dionica u tehnološkom, zdravstvenom i komunalnom najviše porasle. “Tehnološki sektor već mjesecima predvodi rastom na tržištu jer ulagači vjeruju da će te kompanije bilježiti dobre poslovne rezultate unatoč pandemiji koronavirusa”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

No ostali sektori zaostaju jer oporavak američkog gospodarstva od koronakrize nije tako brz kako su se ulagači nadali. Uz to, dok se u nekim saveznim državama ukidaju restriktivne mjere, u nekima, posebice na srednjem zapadu, broj novozaraženih koronavirusom i dalje raste. “U SAD-u je broj zaraženih premašio 6 milijuna, što podsjeća da je pandemija tu i da će ostati još neko vrijeme. Jasno da će to utjecati na sve djelatnosti, no neki su sektori otporniji na pandemiju”, kaže Zaccarelli.

I dok su u zadnjem danu kolovoza Dow Jones i S&P 500 pali, u cijelom proteklom mjesecu snažno su porasli – Dow Jones za 7,6, a S&P 500 indeks za 7 posto. To je najveći kolovoški rast tih indeksa od 1986. godine, s obzirom na to da je taj ljetni mjesec obično mirniji na burzama.

No, ove godine tržište se oporavlja od oštrog pada u ožujku, kada je izbila koronakriza, pa je poraslo pet mjeseci zaredom. Od 23. ožujka, kada su pali na najniže razine u više godina, Dow Jones porastao je oko 56, a S&P 500 gotovo 60 posto.

Premda je američko gospodarstvo u recesiji i oporavak je sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim razinama.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,67 posto, na 12.945 bodova, a pariški CAC 1,11 posto, na 4.947 bodova. Na Londonskoj burzi se zbog praznika nije radilo. Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, a podršku tržištima pružaju novi podaci koji ukazuju na oporavak kineskog gospodarstva od koronakrize. Na samom početku trgovanja MSCI indeks blago je pao zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, no kasnije se oporavio, nakon boljih nego što se očekivalo podataka koji ukazuju na daljnji oporavak kineskog gospodarstva. Analitička tvrtka Markit izvijestila je da je PMI indeks tvorničke aktivnosti u Kini u kolovozu zabilježio najveći rast u gotovo 10 godina i dosegnuo 53 boda. Pritom su po prvi put ove godine porasle izvozne narudžbe.

Na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta i dalje slabi jer je Fed prošloga tjedna signalizirao da će još dulje vrijeme držati ključne kamatne stope niske. A nakon jučerašnjeg osjetnijeg pada, cijene su nafte jutros porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,6 posto, na 45,55 dolara, dok je na američkom tržištu porasla 0,5 posto, na 42,82 dolara.

You may also like

0 comments