Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, pri čemu je zdravstveni sektor ojačao, dok je energetski oslabio zbog pada cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 0,20 posto, na 17.705 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,08 posto, na 2.058 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 4.750 bodova. Pet od 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je dobilo na vrijednosti, pri čemu su najviše, 1,1 posto, porasle cijene dionica u zdravstvenom sektoru.

To se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Allergana za 6 posto, nakon što je izraelska Teva poručila da očekuje da će do lipnja dovršiti preuzimanje Allerganova generičkog poslovanja vrijednog 40,5 milijardi dolara.

S druge strane, najviše su pale, oko 1,2 posto, cijene dionica u energetskom i rudarskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte za 2,8 posto i pritiska na cijene sirovina, nakon slabih gospodarskih pokazatelja iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Kineski izvoz pao je u travnju za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, više nego što se očekivalo, a oštro je pao i uvoz, za 10,9 posto. To pokazuje da je domaća potražnja u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu slaba, kao i potražnja na globalnom tržištu. Ulagači su oprezni i zbog anemičnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Sezona objava poslovnih izvješća za prvo tromjesečje je pri kraju, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale za 5,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prihodi smanjeni za 1,9 posto.

“Ovoj sezoni poslovnih izvješća dao bih osrednju ocjenu. Dok je većina kompanija uspjela nadmašiti niska očekivanja po pitanju zarada, prihodi su ponovno razočarali”, kaže Alan Gayle, strateg u tvrtki RidgeWorth Investments.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 1,12 posto, na 9.980 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 4.322 boda. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,18 posto, na 6.114 bodova.

Related Posts