Ulagači na burzama oprezni, euro najjači od 2015. godine

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno dok se procjenjuju štete od uragana Harvey u Teksasu, dok je tečaj eura prema dolaru dosegnuo novu najvišu razinu u dvije i pol godine. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale oko 0,5 posto.
Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,3 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,1 posto. Na tržištima vlada oprez dok se procjenjuju štete od Harveya, najsnažnijeg uragana koji je u posljednjih 12 godina pogodio južnu obalu Teksasa i koji je izazvao obilne kiše te velike poplave.

Na teksaškoj obali je zatvorena gotovo trećina rafinerija za preradu nafte, a u Meksičkom zaljevu 20 posto američke proizvodnje. Zbog toga je već u petak, uoči dolaska Harveya u Teksas, cijena nafte na londonskom tržištu porasla 0,7 posto, a jutros daljnjih 0,4 posto, na 52,60 dolara po barelu. Na američkom je tržištu, pak, cijena barela jutros skliznula 0,3 posto, na 47,70 dolara, nakon što je u petak porasla 0,9 posto.

Harvey je u SAD-u dozvao u sjećanje i traumu iz 2005. kada je uragan Katrina izazvao humanitarnu katastrofu s više od 1.800 mrtvih i razorio cijele četvrti New Orelansa. U tromjesečju u kojemu je harala Katrina rast američkog bruto domaćeg proizvoda znatno je usporio, no kasnije je ubrzao zbog obnove porušenih područja.

A na valutnim je tržištima euro u usponu od petka jer predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi nije u govoru u Jackson Holeu pokazao zabrinutost u vezi jačanja eura. Europska je valuta, naime, od početka godine ojačala 13 posto u odnosu na američku zbog političkih problema u Washingtonu i opreznog povećanja kamata Feda.

S druge strane, iduće se godine očekuje zaoštravanje monetarne politike u eurozoni, nakon što je ECB godinama vodio poticajnu politiku. Premda jačanje eura ne ide u prilog izvozno usmjerenom gospodarstvu eurozone, Draghi u petak nije to ni spomenuo, nego je svoj govor usmjerio na druge aspekte, kao što je solidan rast gospodarstva eurozone. A ulagači su to shvatili kao ‘zeleno svjetlo’ za kupnju eura.

Tako je jutros tečaj eura dosegnuo 1,1966 dolara, najvišu razinu od siječnja 2015. godine, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,1920 dolara. “Ulagači koji igraju na euro iskoristit će svaku naznaku da se u eurozoni sprema manje poticajna monetarna politika”, kaže Chris Weston, strateg u IG-u.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, za 0,3 posto, na 109,15 jena. Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,3 posto, na 92,52 boda, najnižu razinu od siječnja 2015. godine.

Iz HSBC banke, Citigroupa i Morgan Stanleya investitorima stiže sve više upozorenja da su globalna tržišta u zadnjoj fazi uzleta te da slijedi neminovno okretanje ciklusa. Analitičari divova s Wall Streeta primjećuju signale koji upućuju na raskidanje veza između dionica, obveznica i sirovina, kao i sve rastuće ignoriranje fundamentalnih pokazatelja od strane ulagača. Sve zajedno indikacija je da su dionička te tržišta duga pred rizikom bolnog pada, piše Bloomberg.

“Vlasnička ulaganja postala su sve manje korelirana s valutnim tržištima, valutna tržišta slabije su korelirana s kamatnim stopama, a sve je manja osjetljivost prema nafti”, napisao je u poruci ulagačima glavni čovjek za strategiju povezanih imovinskih klasa Morgan Stanleya Andrew Sheets.

Model koji su koristili u toj banci pokazuje da su imovinske klase diljem svijeta najmanje povezane u gotovo deset godina, unatoč rasprodaji koja je uslijedila nakon političkog okršaja američkog predsjednika Donalda Trumpa sa Sjevernom Korejom. Kao što su to činili uoči krize 2007., ulagači traže izgovore da ostanu u bikovskom sentimentu, vrednujući imovinu ovisno o specifičnim rizicima pojedine vrijednosnice i sektora, a zanemarujući dublje ekonomske pokazatelje poput indeksa industrijske proizvodnje.

“Te makro i mikro korelacije potvrda su da se nalazimo na kraju ciklusa, i nije slučajno da smo tako niske brojke vidjeli od 2005. do 2007.”, upozorava. Njegova je preporuka ulagačima povećavati izloženost američkim dionicama, smanjujući portfelj korporativnog duga koji jače odražava potrošnju i cijene energije. Znak za uzbunu analitičari vide i u činjenici da ulagači ne posvećuju dovoljno pažnje performansama tvrtki.Kao i sredinom 2000-ih investitori ne nagrađuju adekvatno kompanije s boljim rezultatima što bi mogao biti još jedan znak da bi se globalni optimizam uskoro mogao ispuhati.

You may also like