Ulagač ponudio 500 milijuna eura za Air Berlin

Njemački ulagač Hans Rudolf Woehrl ponudio je 500 milijuna eura za posrnulog prijevoznika Air Berlin, pri čemu iz njegove kompanije Intro najavljuju da bi desetinu iznosa platili odmah a ostatak naknadno, “ovisno o rezultatima”.
“Intenzivno radimo na tome da realiziramo ovu ponudu, ne samo uz pomoć stručnjaka već uz sugestije i savjete zaposlenika, putnika i poslovnih partnera Air Berlina”, poručio je u nedjelju Woehrl putem Facebooka.

Javnost ga je upoznala 2003. godine kada je za simboličan jedan euro kupio od British Airwaysa zrakoplovnu kompaniju Deutsche BA i kasnije je prodao Air Berlinu.

Njegova kompanija Intro u nedjelju je ponudila trenutnu isplatu 50 milijuna eura za kupnju posrnule kompanije dok bi, kako je navedeno, preostalih 450 milijuna isplatili naknadno, “ovisno o rezultatima”.

Intro želi cijeli Air Berlin, ne pojedine njegove dijelove, naglasio je Woehrl, pozivajući i druge potencijalne kupce, kao što su Lufthansa, Condor, TUI, Germania i bivši vozač Formule 1 Niki Lauda, da se pridruže njegovoj ponudi.

Dodao je ipak da bi njegova tvrtka po potrebi mogla kupiti i kompletnu imovinu Air Berlina, uključujući 140 unajmljenih zrakoplova i dozvole za slijetanje i polijetanje u njemačkim zrakoplovnim lukama.

Njemačka vlada podsjeća da je Air Berlin drugi prijevoznik u zemlji pa ga zbog propisa o zaštiti tržišnog natjecanja ne može kupiti jedan prijevoznik. Nakon što im je dioničar Etihad Airways u lipnju uskratio financijsku podršku zbog višegodišnjih gubitaka, Air Berlin je 15. kolovoza zatražio pokretanje stečaja. Potencijalnim kupcima dali su rok do 15. rujna za dostavu ponuda.

Vlada je u međuvremenu odobrila posrnulom prijevozniku kratkoročni zajam od 150 milijuna eura, što je prošli ponedjeljak odobrila i Europska komisija. Njime je Air Berlinu omogućen kratkoročni nastavak poslovanja kako bi se turisti nesmetano vratili s odmora u inozemstvu a na kocki je i oko osam tisuća radnih mjesta, i to neposredno uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

You may also like

0 comments