Ukupni krediti opali za pet posto na godišnjoj razini

 Ukupni krediti iznosili su u Hrvatskoj na kraju veljače 242,9 milijardi kuna, što je 0,2 posto više nego mjesec dana prije, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 4,8 posto, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).
Tako su ukupni krediti, koji uključuju kredite središnjoj državi, lokalnoj državi, poduzećima, stanovništvu i drugima, „nastavili bilježiti negativne godišnje stope rasta koje, uz povremene iznimke, traju od studenog 2012.”, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Na kraju veljače stanje iznosa kredita bilo je niže za 12,2 milijarde kuna ili 4,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

„Smanjenje na godišnjoj razini pri tome je prvenstveno posljedica smanjenja iznosa valutnih kredita koji u ukupnim kreditima čine udio od 60 posto, a zabilježili su pad od 10,2 posto godišnje”, navodi se u analizi, objavljenoj u utorak.

Tako su ukupni valutni krediti, uz godišnje smanjenje od 16,6 milijardi kuna, na kraju veljače iznosili 146,6 milijardi kuna.

S druge strane, iznos ukupnih kunskih kredita je na kraju veljače dosegnuo 96,4 milijarde kuna, što je za 4,5 milijardi ili 4,9 posto više nego godinu dana prije, čime je nastavljen rast tih kredita na godišnjoj razini.

„Udio kunskih kredita dosegnuo je tako 40 posto, što je porast od 4 postotna boda u samo godinu dana. Valutna struktura kreditnih obveza nastavila se mijenjati u korist kunskih kredita odražavajući sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu je zasigurno pridonio i pad kamatnih stopa”, navode analitičari RBA.

Promatrano prema korisnicima kredita, nastavak razduživanja po dvoznamenkastim stopama zabilježila je središnja država, a pali su i krediti lokalnoj državi te poduzećima.

Krediti poduzećima, koji imaju udjel od 34 posto u ukupnim kreditima, iznosili su na kraju veljače 82,8 milijardi kuna, što je 1,1 posto manje nego godinu dana prije.

Krediti stanovništvu, koji čine 49 posto ukupnih kredita, iznosili su na kraju veljače 118,7 milijardi kuna, što je 2 posto više na godišnjoj razini.

„Krediti stanovništvu nastavili su bilježiti pozitivne godišnje stope rasta šesti mjesec za redom. Pri tome je zabilježen godišnji rast kunskih kredita, za 16,5 posto, dok je iznos valutnih kredita smanjen za 8,9 posto”, zaključuje se u analizi RBA.

You may also like

0 comments