Ukupan kapacitet energije vjetra danas iznosi 8 posto

Ukupan kapacitet vjetroelektrana Europske unije dosegnuo je u 2014. godini 129 gigavata i pokriva 8 posto europskih potreba za električnom energijom, što je jednako ukupnoj godišnjoj potrošnji Belgije, Nizozemske, Grčke i Irske. Prema izvješću Zajedničkog centra za istraživanje – Joint Research Centre (JRC) Europske komisije, ovaj impresivan rast mogao bi do 2020. omogućiti energiji vjetra da zadovolji 12 posto europskih potreba i znatno doprinijeti cilju od 20 posto udjela obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije.

Ovo izvješće predstavlja tehnologiju, tržište i ekonomiju sektora energije vjetra s težištem na Europskoj uniji. Energija vjetra je obnovljivi izvor energije koji je u posljednja dva desetljeća doživio najširu i najuspješniju primjenu, povećavši globalni kapacitet s 3 na 370 gigavata. Prošla je godina bila rekordna s instaliranih 52,8 gigavata novih kapaciteta vjetroelektrana, što je rast od 48 posto u usporedbi s 2013. i 17 posto više od (tada rekordne) 2012. i 45,2 gigavata, piše Zelena zona.

S 23,2 gigavata novih instalacija i tržišnim udjelom od 44 posto, Kina je daleko ispred zemalja članica Europske unije koje su zajedno instalirale 13,05 gigavata. EU i dalje vodi po kumulativnom kapacitetu i 129 gigavata kopnenih i offshore vjetroinstalacija, što je omogućilo da šest zemalja – Danska, Portugal, Irska, Španjolska, Rumunjska i Njemačka proizvedu između 10 i 40 posto svoje električne energije iz energije vjetra.

Europski proizvođači turbina opskrbili su 78 posto ne-kineskog svjetskog tržišta u 2014. U kontekstu rastuće konkurencije i pada cijena turbina,  uspjeli su popraviti svoje bilance zahvaljujući boljem upravljanju troškovima i manjim troškovima sirovina. Troškovi proizvodnje energije vjetra nastavljaju padati velikim dijelom zahvaljujući padu troškova financiranja projekata.

You may also like