Ukrajinski upad na Krim izazvao nove napetosti

Ukrajina prati situaciju oko Krima, te ima dovoljno vojnih resursa da se obrani, rekao je u četvrtak glasnogovornik ukrajinske vojske Vladislav Seleznyov, dok Rusi istovremeno optužuju Kijev za terorizam i pokušaj destabilizacije Krima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je optužio Kijev da koristi terorističke taktike kako bi isprovocirao novi sukob i destabilizirao Krim, regiju koju je Moskva anektirala 2014. godine. Ranije tog dana Rusija je spriječila skupinu naoružanih sabotera koji su podvodnim putem htjeli ući na taj poluotok.

Ruske novine Kommersant u četvrtak su citirale izjavu neimenovanih sigurnosnih izvora da je uhićena skupina planirala napade na Krim kako bi uništila tamošnju turističku industriju.

Izvori dodaju kako je dvoje od sedam sabotera ubijeno, a ostali su pritvoreni. Većina njih bili su stanovnici Krima, a neki su imali i ruske putovnice. Kommersant prenosi kako je skupina planirala niz bombaških napada na turističke točke na Krimu, te da im je cilj bio proširiti paniku, a ne ubiti nekoga.

Putin se nakon tog incidenta sastao sa Sigurnosnim vijećem kako bi raspravili o dodatnim mjerama za sigurnost Krima. Razmatra se jačanje sigurnosti na kopnenim i morskim granicama s Ukrajinom, objavljeno je na internetskim stranicama Kremlja.

Ruska mornarica planira održati vježbe u Crnom moru u kojima bi radila na odbijanju podvodnih napada, objavile su ruske novinske agencije u četvrtak, citirajući ministra obrane.

SAD zasad ne vidi da išta potvrđuje ruske optužbe o ukrajinskom upadu na Krim, rekao je u četvrtak američki veleposlanik u Ukrajini Geoffrey Pyatt, dodavši kako američke sankcije protiv Rusije ostaju na snazi dok se taj poluotok ne vrati Ukrajini. “Rusija ima povijest čestih lažnih optužbi Ukrajine kako bi skrenuli pozornost sa svojih ilegalnih radnji”, napisao je Pyatt na Twitteru.

You may also like