Ukrajinske vlasti pronašle oružje kojim su ubijani prosvjednici

Ukrajinske vlasti su izjavile u subotu da su u skrovištu u Kijevu pronašle oružje kojim se prije dvije godine koristila policija na proeuropskim prosvjedima na Majdanu koji su ugušeni u krvi.

Sigurnosna služba (SBU) i državno odvjetništvo izvijestili su medije da su pronašli dijelove 23 komada jurišne puške kalašnjikova koji su pripadali postrojbi interventne policije. Ta postrojba pod nazivom Berkut raspuštena je nakon krvava gušenja prosvjeda u veljači 2014. a agenti su optuženi da su ustrijelili više desetaka prosvjednika. Ukupno je bilo više od 100 mrtvih.

To oružje, kojega je dio pokazan novinarima, nosili su pripadnici Berkuta raspoređeni na Majdanu 20. veljače, kada je poginulo pedesetak prosvjednika, ali su potrebna dodatna vještačenja kako bi se utvrdilo je li ono doista bilo upotrijebljeno protiv potonjih, rekao je Sergij Gorbjatuk, predsjednik istražnog odjela u državnom odvjetništvu.

Kalašnjikovi, čiji su serijski brojevi uništeni kako se ne bi mogli identificirati, bili su skriveni u spremištu s vodom zakopanom u blizini, u predgrađu Kijeva, dodao je Grigorij Ostafijčuk, čelnik istražnog odjela u SBU-u.

Na proeuropskim prosvjedima na Majdanu, središnjem kijevskom trgu, od kraja studenog 2013. do veljače 2014. sudjelovale su stotine tisuća Ukrajinaca koji su negodovali protiv odluke tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča da odustane od potpisivanja ugovora o pridruživanju s Europskom unijom i okrene se Rusiji.

Premda su prosvjedi ugušeni u krvi završili su se Janukovičevim padom i njegovim bijegom u Rusiju nakon čega ga je smijenio ukrajinski parlament. Tada je u tri dana u veljači poginulo više od 100 ljudi.

Nove prozapadne ukrajinske vlasti obećale su da će brzo rasvijetliti sukob na Majdanu, ali dvije godine poslije istraga još nije završena i nitko od dužnosnika bivše vlade nije izveden pred sud, zbog čega je Kijev na meti oštrih kritika u zemlji i u inozemstvu.

You may also like

0 comments