Home Geopolitika Ukrajini treba pomoći u mirnoj reintegraciji okupiranih područja

Ukrajini treba pomoći u mirnoj reintegraciji okupiranih područja

by admin

Ukrajini je nužno pomoći da svoja trenutačno okupirana područja reintegrira mirnim putem, rekao je u Kijevu Andrej Plenković, europarlamentarac i predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine, stoji u četvrtak na njegovoj stranici.

Potrebno je ulagati odgovarajuće napore da bi se potpuno primijenio sporazum iz Minska, rekao je za službenog posjeta Kijevu te istaknuo da je to ujedno glavna poruka Moskvi. Zapad Rusiju kažnjava sankcijama zbog pripojenja ukrajinskog poluotoka Krim i aktivnog pomaganja proruskim separatistima s istoka Ukrajine, a Moskva, potpisnica sporazuma iz Minska, odbacuje te optužbe.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (EP), koji je u srijedu govorio na panelu o stanju ljudskih prava, rekao je da su ljudska prava temeljne vrijednosti Europske unije i dio političkih kriterija za provedbu Sporazuma o pridruživanju s EU. U poboljšanje stanja ljudskih prava potrebno je uključiti civilno društvo, rekao je Plenković koji u Kijevu boravi s članovima Pododbora za ljudska prava.

Europarlamentarci su ovaj tjedan razgovarali s predstavnicima međunarodnih organizacija kao što su UNICEF i UNHCR, s članovima Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine ukrajinskog parlamenta i s predstavnicima humanitarnih udruga. Ukrajini, koja je još u sukobu što je dosad odnio 6200 života, potrebna je financijska pomoć s obzirom na velik broj prognanih i izbjeglih osoba. EU i Europska komisija sredstvima iz proračuna EU šalju snažnu i političku i financijsku potporu Ukrajini koja trenutačno prima najviše pomoći Unije, rekao je Plenković koji će u službenom posjetu Ukrajini boraviti do petka.

Za petak su predviđeni sastanci s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, s premijerom Arsenijem Jacenjukom, predsjednikom Vrhovne Rade (parlamenta) Volodimirom Groysmanom te s ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom. Iz Kijeva izaslanstvo EP-a putuje u Tbilisi, gdje će održati konzulatacije s najvišim dužnosnicima Gruzije.

Related Posts