Ukrajina započela s povlačenjem topništva s istoka

Ukrajina je počela s povlačenjem tenkova i lakog topništva s bojišnice u istočnoj regiji Luhansku u skladu s nedavnim dogovorim s proruskim separatistima, izvijestila je u ponedjeljak ukrajinska vojska.

Ukrajinski predstavnici i separatistički čelnici prošli su se tjedan složili u pogledu povlačenja oružja u istočnoj Ukrajini, koje pobunjenici smatraju potencijalnim “završetkom sukoba” s ukrajinskom vladom.  “Danas u 11.00 u Luhansku započinjemo s istodobnim povlačenjem tenkova tipa T-64 i T-72 te protutenkovskog topništva D-48 i D-44 s nekih područja… kao i minobacača”, napisao je na Facebooku glasnogovornik vojske Ruslan Tkačuk.

Po podacima što ih je krajem kolovoza objavila vojska, u području sukoba Ukrajina ima 360 tenkova i oko 1400 oklopnih vozila.  Čačuk je kazao da je povlačenje dogovoreno i s predstavnicima OESS-a te da bi trebalo biti završeno u idućih 14 dana.  Na istočnim ukrajinskim teritorijima održava se prekid vatre, a obje strane izvješćuju o njegovu sporadičnom kršenju.

You may also like