Ukrajina zamolila Rusiju za dostavu plina

Čelnici ukrajinske naftne i plinske tvrtke Naftogaz nenadano su zatražili bilateralni sastanak s čelnicima ruske plinske tvrtke Gazprom, a taj sastanak bio je prvi takve vrste nakon svibnja 2014. godine. Na sastanku su predstavnici Naftogaza zamolili Gazprom da mu kao predujam uplati tromjesečnu naknadu za tranzit ruskog plina preko Ukrajine do europskih kupaca, a potom bi se taj novac iskoristio za kupnju ruskog prirodnog plina za zimu.

Trenutačno Ukrajina ima samo 13,9 mlrd. m3 plina u skladištima i nedostaje joj još 3 mlrd. m3 da izdrži zimu, što bi stajalo 750 mil. dolara, što je jednako tromjesečnoj naknadi za tranzit ruskog plina. Ukrajinski Zapadni partneri još se nije usuglasili niti su joj odobrili novi kredit od 1 mlrd. dolara koji bi se mogao iskoristiti za kupnju potrebnog plina, čija je žurna nabava uoči dolazeće zime prioritet. S druge strane, Rusija je već ranije odobrila Ukrajini popust na cijenu plina za zimu i dalje ostaje otvoren gospodarski partner, piše Energetika-net.

Istodobno, Ukrajina je naručila 200 000 t ugljena iz Rusije, koji bi trebao biti uskoro isporučen, izjavio je ukrajinski ministar energetike i industrije ugljena Volodimir Demčišin. No, on je nedavno izjavio i da Ukrajina nema novaca za kupnju dovoljnih količina ugljena i plina za dolazeću sezonu grijanja, a odmah potom i kako bi zemlja mogla biti prisiljena kupovati ugljen iz svakog izvora, uključujući i Rusiju. U Ukrajini vlada nestašica ugljena jer se najveći rudnici nalaze u ratom zahvaćenom istočnom dijelu zemlje, u Donbassu, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

You may also like

0 comments