Ukrajina zabranila prolaz ruskim tegljačima

Ukrajina je u ponedjeljak ujutro uvela zabranu prolaza ruskih tegljača preko svojeg teritorija, što je nova epizoda u gospodarskom ratu Moskve i Kijeva koja otežava prijevoz robe cestovnim putem između Rusije i Europske unije, ionako poremećen zbog spora s Poljskom.

Taj je sukob počeo prošlog tjedna kada su nacionalistički aktivisti zapriječili ulaz stotina ruskih kamiona na zapad Ukrajine. Neki kamioni iz EU-a nisu se mogli vratiti kući. U nedjelju je rusko ministarstvo prometa objavilo da se prekida tranzit ukrajinskih kamiona preko Rusije, kao odgovor na tu blokadu. Ukrajinska vlada je na sjednici vlade održanoj odmah nakon toga donijela sličnu odluku, ocijenivši da je Moskva prekršila pravila Svjetske trgovinske organizacije.

Odluka Kijeva o obustavi prolaza za tegljače ostaje na snazi dok Moskva ne da “obrazloženje”, priopćila je služba za medije ukrajinske vlade. Moskva je u ponedjeljak objavila da je 161 ukrajinski kamion zaustavljen na ruskoj granici u 24 sata, a ruski kamioni nisu ni dalje mogli ući u Ukrajinu iz zemalja EU-a. Ukrajinska porezna služba je pak objavila da je na ruskoj strani manje od 100 ukrajinskih vozila.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je u ponedjeljak “neprihvatljivom” blokadu ruskih tegljača i ocijenio da se odluka Kijeva o obustavi tranzita “kosi s međunarodnim pravom”. Dvije bivše susjedne sovjetske republike vode trgovinski i gospodarski rat koji je prouzročio drastičan pad njihove trgovinske razmjene dok na istoku Ukrajine traje sukob ukrajinskih vlasti i proruskih separatista u kojemu je poginulo više od 9000 ljudi.

Dvije zemlje su međusobno uvele embargo na neke proizvode i zabrane korištenja zračnog prostora. Promet poljskih tegljača između Poljske i Rusije u prekidu je od početka veljače, budući da nije postignut dogovor o dodjeli međusobnih dozvola prijevoznicima. “Nadamo se da će se pregovori o tom pitanju nastaviti ovog tjedna”, rekao je zamjenik poljskog ministra za infrastrukturu i graditeljstvo Jerzy Szmit.

You may also like

0 comments