Ukrajina: Tvrdnje Poljske o milijun izbjeglica nisu točne

Ukrajinski veleposlanik u Poljskoj odbacio je u srijedu tvrdnje poljske premijerke da je njezina zemlja udomila milijun izbjeglica iz Ukrajine, rekavši da se ne radi o izbjeglicama nego bi ih se u najgorem slučaju moglo nazvati “ekonomskim imigrantima”.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) uporno govori kako je se ne smije prisiljavati da prihvaća izbjeglice iz Sirije i Iraka, jer je već suočena s mogućim priljevom onih iz Ukrajine. U raspravi o Poljskoj u Europskom parlamentu u utorak, potaknutoj novima zakonima o ustavnom sudu i državnim medijima, poljska premijerka Beata Szydlo otišla je korak dalje. “Govorite o imigrantima, to je ozbiljno pitanje”, rekla je Szydlo. “Poljska je primila oko milijun izbjeglica iz Ukrajine, ljude kojima nitko nije htio pomoći. I to tome treba razgovarati”, dodala je.

Vladini podaci, međutim, govore da je unatoč porastu broja Ukrajinaca koji se žele nastaniti u Poljskoj od izbijanja rata na istoku Ukrajine, Poljska primila samo trojicu izbjeglica i neki oblik zaštite dala za njih 200. Još 65.000 Ukrajinaca imaju dozvolu boravka u Poljskoj.

Ukrajinski veleposlanik u Varšavi Andrij Dešitsja rekao je u srijedu da, iako je moguće da je u Poljsku bilo koje godine ušlo miljun Ukrajinaca, njih ne bi trebalo zvati izbjeglicama. “Uzimajući u obzir broj izdanih viza proteklih godina i dinamiku prelazaka granice, sumnjam da bi milijun Ukrajinaca moglo doći u Poljsku u godinu dana”, rekao je on poljskoj novinskoj agenciji PAP. “No, oni nisu izbjeglice. Trebalo bi ih zvati ekonomskim imigrantima”, istaknuo je.

You may also like

0 comments