Ukrajina smatra Sjeverni tok 2 pitanjem opstanka

Čelnik Naftogaza

Čelnik ukrajinskog Naftogaza Andrej Koboljev napisao je na Facebooku da je zaustavljanje gradnje plinovoda Sjeverni tok 2 za Ukrajinu pitanje života ili smrti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je na sastanku s čelnicima parlamentarnih frakcija, rekao kako vjeruje da Zapad blokira izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 ne zbog djelovanja Rusije, već zbog vlastitih planova za Ukrajinu.

Čelnik Naftogaza se nije usuglasio s Putinom nego je nepostojanje prometa plina kroz Ukrajinu označio kao rizik od vojne okupacije Ukrajine.

Projektom Sjeverni tok 2 predviđena je izgradnja dvostrukog cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Radovi su obustavljeni u prosincu 2019. nakon što je švicarski Allseas odustao od polaganja cijevi zbog mogućih američkih sankcija. No, u prosincu 2020. godine nastavljeno je polaganje 2,6 km cjevovoda u njemačkoj isključivoj ekonomskoj zoni. Do danas je postavljeno više od 2.300 od 2.460 kilometara plinovoda, što je 94 posto njegove ukupne duljine. Ostaje 120 kilometara u danskim vodama i oko 28 km u vodama Njemačke.

Financial Times (FT) je ranije izvijestio da Njemačka radi na rješenju koje bi trebalo uvjeriti administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da odustane od sankcija prema plinovodu. Prema FT-u, Njemačka razmatra mogućnost uvođenja mehanizma koji bi joj omogućio da samostalno blokira Sjeverni tok 2 ako Rusija, na primjer, pritisne Ukrajinu i samovoljno smanji opskrbu kroz njezin transportni sustav.

You may also like

0 comments