Ukrajina smatra da ima pravo na prihod od Turskog toka

Ministar energije
Ukrajina želi sačuvati prihode od tranzita ruskog plina, ali spremna je i zaustaviti tranzit jer su njezina skladišta puna, izjavio je ukrajinski ministar energije i zaštite okoliša Oleksij Oržel, a prenosi portal ukrinform.net.

No istaknuo je i da su ukrajinska skladišta popunjena s rekordnih 21,7 milijardi kubnih metara prirodnog plina, pa je Ukrajina spremna i na drukčiji scenarij.

Naglasio je da takav ugovor “isključuje prisustvo političkih pitanja u pregovaračkom procesu”. Redovne konzultacije Rusije, Ukrajine i EU-a o obnovi tranzitnog ugovora za ruski plin kroz Ukrajinu, koji istječe krajem godine, održane su 29. listopada u Bruxellesu. Po njihovu završetku, potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič rekao je kako je EK razočaran rezultatima.

Pozvao je tada Rusku Federaciju i Ukrajinu da što prije zaključe sporazum o tranzitu plina, jer, kako je rekao, “vrijeme leti, a 1. siječnja 2020. je iza ugla”. O plinu su krajem listopada telefonski razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel, a s tim u vezi Kremlj je poručio kako “Rusiji trebaju ukrajinski transportni kapaciteti te ih se tijekom 2020. ne može potpuno odreći”.

No, Kremlj upozorava i da je u interesu EU-a stabilna isporuka plina tijekom zime jer se Europa zalaže za dugoročni ugovor o tranzitu za Kijev kako bi se zajamčila atraktivnost ukrajinskog plinskog transportnog sustava za ulaganje u njegovu modernizaciju. Što se tiče Ukrajine, u Kremlju tvrde da se ona nada zaključenju dugoročnog ugovora, jer bi u slučaju prekida tranzita izgubila prihode u visini tri milijarde dolara godišnje.

Sporazum o tranzitu ruskog plina u EU kroz Ukrajinu istječe 31. prosinca ove godine. Ukrajinski operator Naftogaz optužuje Moskvu da bi htjela potpuno prekinuti tranzit plina kroz Ukrajinu. Rusi su pak više puta odgovorili da, bez obzira na gradnju drugih plinovoda iz Rusije prema Europi, posebno Sjevernog toka 2 i Turskog toka, tranzit kroz Ukrajinu može biti nastavljen predloži li Ukrajina konkurentne uvjete.

Rusija također smatra da je postizanje sporazuma s Kijevom o tranzitu i opskrbi plinom moguće samo ako nema ukrajinskih sudskih zahtjeva.

Naime, u prosincu 2017. i veljači 2018. arbitražni sud u Stockholmu presudio je u sporu o isporuci i tranzitu plina kroz Ukrajinu, da ruski Gazpom mora Naftogazu isplatiti odštetu od 2,56 milijardi dolara. Gazprom se žalio na tu odluku, stoji u tekstu.

Gazprom procjenjuje kako je od početka godine do konca listopada u Mađarsku izvezeno 9,3 milijardi prostornih metara ruskog plina. A to je čak 22 posto više u odnosu na ukupne količine ruskog plina koje su isporučene Mađarskoj lani, istaknuto je, među ostalim, tijekom nedavnog radnog sastanka u Budimpešti između Alekseja Millera, čelnika Gazproma, i Petera Szijjarta, mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine.

You may also like

0 comments