Ukrajina: SAD priprema plan B

Washingtion – I u SAD-u se stanje na istoku Ukrajine prati s napetošću. Obama je pohvalio njemačko-francuske mirovne napore, ali Washington se priprema i za plan B ukoliko se nastave borbe.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država će pričekati kako bi se vidjelo hoće li se sukobljene strane pridržavati dogovora iz Minska, kazala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova SAD-a, Jennifer Psaki i dodala: “Djela, a ne riječi će pokazati hoće li dogovor donijeti rezultate koje treba donijeti.” Ona je također izjavila da je američka vlada veoma zabrinuta zbog vijesti o borbama tijekom proteklog vikenda te da u Washingtonu postoje jasna saznanja o tome da Rusija, kako je kazala Psaki, planira daljnje isporuke oružja proruskim separatistima. Psaki je kritizirala da je Rusija uzduž granice s Ukrajinom postavila velike količine topničkog oružja i proturaketnih sustava. Ona je kazala da to “nije u duhu dogovora” iz Minska te da će SAD pozorno “pratiti što će se narednih dana događati”.

Predsjednik SAD-a, Barack Obama, ne krije da i on priželjkuje diplomatsko rješenje krize. Prilikom posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Washingtonu dvoje državnika istaknulo je da se Zapad ni u kojem slučaju neće dati podijeliti po tom pitanju. Unatoč rastućim zahtjevima, čak i u njegovoj vlastitoj stranci, za isporukom oružja Ukrajini, Obama novom sporazumu iz Minska (Minsk II) želi pružiti šansu. Međutim, ukoliko primirje ne uspije, onda je isporuka oružja Kijevu neizbježna, istaknuo je bivši veleposlanik pri NATO-u i današnji profesor na Sveučilištu Harvard, Nicholas Burns, u izjavi za CNN. On je kazao da, ako bude prekršeno primirje, “tada će uslijediti znatno oštrije gospodarske sankcije. A onda će Amerika, Kanada i multilateralni savez sastavljen od više zemalja Ukrajini isporučiti obrambeno oružje.”

Vlada SAD-a se već sada priprema na taj alternativni plan. Pentagon već sastavlja plan koji oružani sustavi bi mogli biti od pomoći Ukrajini kako bi se mogla bolje obraniti. U to spadaju radari i izviđačke bespilotne letjelice koje blagovremeno upozoravaju od raketnih napada. Ali i moderno protutenkovsko oružje i vojna terenska vozila bi se mogli isporučiti. Američki ratni brod “USS Cole” je za svaki slučaj već prebačen na Crno more. Za ožujak je u zapadnoukrajinskom Lavovu planirana obuka tri ukrajinska bataljuna. Amerikanci Ukrajincima žele pokazati kako se najbolje mogu obraniti protiv topničkih napada. Takva pomoć za samopomoć se već odavno trebala pružiti, glasi poruka upućena putem većine američkih medija. Tako je, primjerice, Washington Post, list koji je inače blizak Obami, vladi SAD-a predbacio “pasivnost”. List konkretno navodi da, dok Rusija proruskim separatistima šalje tenkove, Ukrajinu se smiruje dekama i konzervama.

You may also like