Home Geopolitika Ukrajina, pogoršavanje stanja, zabrana proruskih knjiga

Ukrajina, pogoršavanje stanja, zabrana proruskih knjiga

by admin

Pogoršalo se stanje u području Mariupolja, posljednjeg velikog grada na proruskom separatističkom istoku Ukrajine koji je pod kontrolom vlade, gdje se treći dan zaredom nastavljaju sukobi teškim topništvom, navela je u srijedu ukrajinska vojska. “Topničkom vatrom odgovaramo na paljbu teškog topništva pobunjenika”, rekao je Jaroslav Čepurnij, glasnogovornik ukrajinske vojske u Starognativki, novom žarištu na pola puta između pobunjeničkog uporišta Doneck i Mariupolja.

On drži da bi pobunjeničko zauzimanje tog područja moglo otvoriti put prema Mariupolju, velikom industrijskom i lučkom gradu s oko 500.000 stanovnika na Azovskom moru. Stanje se bitno pogoršalo posljednjih dana u području Mariupolja gdje ukrajinski položaji trpe paljbe bacača raketa Grad i drugog teškog naoružanja koje je zabranjeno prema mirovnom sporazumu iz Minska potpisanom u veljači, naglasio je glasnogovornik Čepurnij.

Jedan civil je ubijen u srijedu navečer u bombardiranju Donecka blizu ruševina zračne luke, navele su separatističke vlasti. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin je u srijedu optužio Rusiju i pobunjenike za izazivanje sukoba kako bi potkopali provedbu dogovora iz Minska. Klimkin je u ponedjeljak vodio hitne konzultacije s kolegama Rusije, Njemačke i Francuske, četiri zemlje koje su dogovorile sporazum iz Minska zahvaljujući kojem je uvedeno novo primirje, koje se gotovo svkodnevno krši. Više od 6800 ljudi je poginulo na separatističkom istoku Ukrajine od početka sukoba u travnju 2014.

Ukrajinske vlasti su zabranile 38 ruskih knjiga, među kojima djela Eduarda Limonova, zbog “poticanja na mržnju i separatizam” što je nova epizoda rata informacija dviju bivših bratskih zemalja, navele su u srijedu ukrajinske financijske službe. Financijske službe, zadužene za carine, objavile su popis djela kojima je zabranjen ulaz u Ukrajinu poput knjige “Kijev kaputt” vođe nacionalboljševičkog pokreta Eduarda Limonova.

Djela “Ukrajina. Moj rat. Geopolitički dnevnik” ili “Euroazijski uzvrat Rusije” ideologa bliskog kremlju Aleksandra Dugina ili “Ukrajinska katastrofa: od američke agresije do svjetskog rata” gospodarskog savjetnika Kremlja Sergeja Glazijeva. Ta mjera bi trebala “spriječiti propagandu ideologije mržnje, fašizma ksenofobije i separatizma”, objasnio je u srpnju Bogdan Červak, dužnosnik Audiovizualnog odbora, koji je tražio od financijskih službi da zabrane ta djela.

Popis zabranjenih knjiga bi se mogao produžiti, upozorio je i tražio od Ukrajine da se obrate odboru ukoliko nađu ukrajinofobna djela u knjižarama. Te zabrane su stupile na snagu nekoliko dana nakon odluke Kijeva da zabrani nastup desetku pjevača i glumaca, uglavnom ruskih, među kojima je i francuski glumac Gerard Depardieu, koji je prije dvije godine postao ruski državljanin.

Kijev drži da ti pjevači i glumci predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost i optužuje ih za podršku proruskim pobunjenicima na istoku kao i moskovsko pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima. Odnosi Ukrajine i Rusije su na najnižoj razini nakon pripojenja Krima u ožujku 2014. nakon čega je uslijedila proruska pobuna na istoku Ukrajine.Kijev i Zapad drže da Kremlj vojno podržava tu pobunu. U oružanom sukobu je u 16 mjeseci poginulo više od 6800 ljudi.

Related Posts