Ukrajina odbila uvjete nastavka plinske opskrbe

Nije prihvatljivo
Ukrajinski ministar energetike Aleksej Orželj oštro je reagirao na ponudu ruskog Gazproma za produženje ugovora o tranzitu plina ili sklapanje novog, koji bi uključio odustajanje od međusobnih tužbi, parnica i arbitraža.

“Hajdemo biti otvoreni. Taj prijedlog je za Ukrajinu neprihvatljiv, jer bismo trebali odustati od arbitraže i potpisati ugovor na samo godinu dana tijekom kojih bi bio korišten ukrajinski plinsko-transportni sustav”, rekao je Orželj gostujući u programu televizijske kuće ICTV.

Dodao je kako treba nastaviti dijalog. “Prihvate li se u određenom obliku naši zahtjevi iz arbitraže i potpiše li se dugoročni ugovor, možemo tražiti kompromis. Nadam se da je na njega spreman i Gazprom”, rekao je Orželj.

Gazprom je Kijevu službeno predložio produženja postojećeg ili sklapanja novog ugovora o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu prema Europi. Rusi predlažu odustanak od svih zahtjeva koje Ukrajina i Gazprom međusobno imaju u arbitražnim sporovima i prekid svih sudskih sporova te ukidanje rješenja ukrajinske antimonopolske agencije kojim je Gazpromu određeno plaćanje globe zbog narušavanja konkurencije, kao i povlačenje peticije Naftogaz Ukrajine za pokretanje istrage Europske komisije protiv Gazproma.

Ruska strana uz to čeka odluku Kijeva u vezi s izravnom kupnjom plina od 2020. godine. Ugovor Rusije i Ukrajine o tranzitu plina istječe 31. prosinca ove godine. Moskva, Kijev i Europska komisija pregovaraju o produženju, ali zasad bezuspješno.

Na zadnjem sastanku 27. listopada ruski predstavnici predložili su rješenje koje obuhvaća poništavanje svih međusobnih tužbi i parnica, no izvršni direktor ukrajinskog Naftogaza Jurij Vitrenko rekao je da Ukrajina razmatra različite sheme, ali ne i poništavanje sporova. Naftogaz procjenjuje svoje tražbine od Gazproma na 22 milijarde dolara.

You may also like

0 comments